Buna ziua.As vrea sa stiu ce am de facut in situatia mea.Pe scurt,m am angajat la o firma,in contract scria 40 h lucratoare pe sapt,iar in realitate lucram aprox 55,lucram si in week-end inclusiv duminica,uneori lucram 12 zile consecutiv fara drept de odihna,si fara plata suplimentara.Mi am depus demisia de comun acord de a nu sta in previz,si am primit la data salariului decat avansul.Poate dura mai mult pentru lichidare?Nu mi se pare corect,pentru ca am muncit pentru acei banuti.Plus ca bonurile de masa pe ult luna nu le am primit,si nici zilele de concediu ramase.In firma existau f multe nereguli,dar imi este teama de a ma adresa unei institutii competente,deoarece patronul este o persoana f influenta,in plus nu imi permit costurile in caz ca se apeleaza la justitie..ce ma sfatuiti?
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
2. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc pt informatii,mai am o nelamurire..cum pot dovedi orele suplimentare si neplata acestora?mentionez ca o singura data in 7 luni am primit fluturas de salariu,in rest decat semnan intr-un tabel acoperit in care vedeam doar numele meu si o rubrica pt semnat.In plus,magazinul este supravegheat in permanenta de catre patron prin camere audio-video.Este legal?Pare a fi violare de intimitate.Daca voi apela la ITM,se vor lua probabil masuri contra angajatorului,dar eu nu am de catigat cu nimic din acest lucru,nu pot recupera restantele.
1. Art. 119 C.mun. prevede ca, angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenta.
2. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
3. In cazul unui litigiu de munca, sarcina probei o are angajatorul . El va trebui sa faca dovada ca va platit drepturile salariale.
Drepturi salariale
michat
Buna ziua, pe data de 17 ianuarie mi-am dat demisia de la locul de munca. (Institutie bugetara).Precizez ca nu am avut preaviz. As dori, daca se poate, sa imi ... (vezi toată discuția)