Buna ziua, vreau sa reclam pt evaziune fiscala firma la care am lucrat. Timp de multi ani, angajatii aveau contract pt 2-4 ore dar lucrau 8 ore, chiar mai mult si in week-end. Zece ani am lucrat la ei pe salariul minim+plic(bani la negru). Ne furau la plata zilelor de concediu iar acum, cand mi-am dat demisia de la ei, nu vor sa-mi plateasca zilele de CO neefectuate. Si multe altele. Aceste fapte sunt luate in considerare la o sesizare facuta autoritatilor? De asemenea, le fac o sesizare si la ITM, pt acelasi motiv, refuz plata CO neefectuat+ fapte de discriminare, care m-au facut sa inaintez demisia. Multumesc!
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Nu ati semnat de primirea salariului nicaieri?(dispozitie plata/stat de plata/ incasare in cont), Cum de 10ani nu ati sesizat ca intre salariul din Contractul de munca ,cel prestat si cel incasat, erau diferente?pentru ITM poate sa insemne accept tacit si va poate sanctiona si pe dvs.In 10ani nu ati avut nevoie de adeverinte la banca/spital sa puteti verifica acest aspect?
.... pentru ITM poate sa insemne accept tacit si va poate sanctiona si pe dvs.In 10ani nu ati avut nevoie de adeverinte la banca/spital sa puteti verifica acest aspect?
Neplată salar
Dalma Ch
Bună seara,
În data de 25.05.2018 angajatorul mi-a desfăcut contractul de muncă în baza cererii mele de demisie. Problema este că, nu mi-a achitat ... (vezi toată discuția)