avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Buna ziua, pe data de 17 ianuarie mi-am dat demisia de la locul de munca. (Institutie bugetara).Precizez ca nu am avut preaviz. As dori, daca se poate, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1). Nestiind ca nu am preaviz, pe data de 18 ianuarie m-am prezentat cu un concediu medical- pe care nu mi l-au platit din urmatoarul motiv: ne-am interesat si, daca v-ati dat demisia nu aveti acest drept.
2). Am solicitat, prin cerere scrisa plata concediului de odihna (conform legii, la incheierea unui contract de munca trebuie sa ti se plateasca toate drepturile) cu plata la luna urmatoare de salariu care a fost pe 14 februarie. Nu mi s-a dat.
3). In ultimii 3 ani, pe statul de plata figurez in concediu de odihna de 24 zile iar eu eu am fost la serviciu ( se pot verifica condicile de prezenta, documente semnate in acea perioada).
4). Mi se oprea garantie materiala (eram si casier), bani pe care nici pana in prezent nu i-am primit.
Ce pot face in asfel de caz? Am vreo sansa sa imi recuperez aceste drepturi?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 7 Martie 2018
1. Demisia fara preaviz , inseamna ca raportul de munca a incetat la data mentionata de dvs in cererea de demisie sau la data renuntarii totale de catre angajator la preaviz.

Prin urmare, daca data de 17.01 a fost mentionata de dvs ca fiind data cand va dati demisia fara preaviz sau daca angajatorul a renuntat la termenul de preaviz, atunci la aceasta data a inceta c.i.m. ... astfel, concediul medical cu data de 18.01 nu se mai putea plati.


2. Modalitatile legale prin care se pot recupera drepturile salariale neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Va multumesc mult. Dar, odata cu incetarea raporturilor de munca nu era normal sa mi se plateasca (luna urmatoare de salariu) drepturile salariale cuvenite? Asa scrie in codul muncii.
Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
acest lucru incercam sa explic. Am plecat pe 17 ianuarie, drepturile salariale s-au dat pe 15 februarie si nu am luat nimic. se pare ca nici in aceasta luna (pe 15) nu voi lua garantia oprita ca si casier, concediu de odihna (cu cel medical am inteles). Dar este legal sa fii in concediu de odihna pe stat si sa vii la munca, sa semnezi documente, sa semnezi si condica? Nu se bat cap in cap?

Va multumesc mult pentru ajutor.
... Dar este legal sa fii in concediu de odihna pe stat si sa vii la munca, sa semnezi documente, sa semnezi si condica? Nu se bat cap in cap? ....



Nu este corecta o astfel de situatie.
Se pot sesiza institutiile abilitate cu drept de control , ITM, ANAF.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme întâmpinate in urma demisiei Anabsk29 Anabsk29 În anul 2016, ianuarie m-am angajat la o societate,cim mi-a fost făcut cu minimul pe economie, anul acesta în septembrie mi-am dat demisia cu acordul ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani zile co neefectuate Flori2015 Flori2015 Buna ziua, Am si eu o problema cu actualul loc de munca, lucrez de 2 ani intr-o companie din data de 17 ian 2013 pana in prezent, si nu mi s-au dat toate ... (vezi toată discuția)
Demisie rev3enge rev3enge Buna seara, Intampin urmatoarea problema: anagajatorul meu vrea sa imi desfaca CIM dar nu prin concediere ci sa-mi dau eu demisia cu preaviz de 20 zile ... (vezi toată discuția)