avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera

Buna ziua,
In aceasta dimineata, prietenul meu a fost oprit in trafic de catre un politist rutier. Acesta i-a pus etilotestul (la care a iesit 0 alcoolemie) si i-a cerut actele. Nimic obisnut pana aici, doar ca actele pe care i le-a putut prezenta au fost : CI, permis si dovada data de politia din Eforie , care atesta faptul ca a pierdut toate actele masinii (talon, carte de identitate, asigurare, etc). Dupa ce politistul l-a verificat prin statie, a sesizat ca ITP-ul i-a expirat pe data de acum 5 zile (pe data de 17), lucru pe care noi nu-l stiam pentru ca masina e pe numele tatalui sau si pentru ca nu mai aveam actele la masina de cateva saptamani si nu am putut verifica.
Politistul a intocmit un proces verbal prin care ne-a dat o amenda de 810 lei, proces verbal pe care prietenul meu nu l-a semnat pentru ca nu este de acord cu decizia luata. In primul rand pentru ca politia din eforie care ne-a dat dovada ne-a spus sa mai asteptam 2 saptamani cel putin pana apar actele si in al doilea rand, procesul de intrare in posesie a actelor pierdute dureaza foarte mult, iar in al 3-lea rand nu stiam ca ITP-ul este expirat.
Planul nostru este sa dam in judecata politia rutiera pentru amenda abuziva (data fiind situatia) si vreau sa aflu parerea unui avocat de specialitate cu privire la aceasta situatia. Credeti ca daca ii vom actiona in instanta , vom avea castig de cauza, sau nu are rost sa ne pierdem vremea si banii cu asta.
Stim ca se da amenda ptr ITP expirat, insa aici este o situatie deosebita. Ce ne sfatuiti? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: theath3a , utilizator 13:47, 22 Iulie 2014
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa platiti amenda in termen de 48 de ore la jumatate.
Nu e vina nimanui ca ati circulat cu o masina fara ITP chiar daca ati pierdut actele.
Proprietarul TREBUIE sa stie cand ii expira anumite acte (ITP, asigurare, etc) si sa fie vigilent sa le reinoiasca din vreme.
Faceti degeaba contestatie la amenda... o sa pierdeti timpul degeaba si o platiti mult mai mult. Vina va apartine.
Adevarat, nu este un motiv pertinent in sustinerea plangerii, este numai responsabilitatea daca va expira itp-ul.
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu a semnat procesul verbal. In aceasta situatie cum se procedeaza pentru achitarea amenzii ? Asteptam sa vina acasa amenda apoi o achitam, sau trebuie sa mergem acum ? (politistul a spus ca se achita in 24 de ore pentru a achita doar jumatate, dar daca nu l-a semnat, de cand se calculeaza cele 24/48 ore? de la intocmirea procesului verbal sau de la primirea lui acasa?)
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
theath3a, utilizator
Buna ziua,
cand vine amenda acasa achitati jumatate in 48 de ore.

Alte discuții în legătură

Un politist de la rutiera mai are voie sa modifice un proces verbal dupa ce mi l-a inmanat ? ovidiu1990 ovidiu1990 Am fost oprit de un echipaj de la rutiera si dupa ce au constat ca nu mai am ITP de 2 luni mi-au dat amenda si mi-au confiscat certificatul masinii (nimic de ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala nesemnata Aidan319 Aidan319 Astazi, in jurul orei 01:15 am fost oprit de un agent al politiei rutiere. Am fost amendat in valoare de 315lei in 48 de ore pentru ca nu aveam buletinul la ... (vezi toată discuția)
Talon suspendat [fara numar pe fata (pierdut)] mozavictor mozavictor Am fost oprit de un echipaj de politie la intersectia Simeria-Hateg . Dupa ce agentul s-a prezentat am intrebat \"Motivul Opririi ?\" raspunsul a fost \"nici ... (vezi toată discuția)