avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala nesemnata
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala nesemnata

Astazi, in jurul orei 01:15 am fost oprit de un agent al politiei rutiere. Am fost amendat in valoare de 315lei in 48 de ore pentru ca nu aveam buletinul la mine, desi aveam permisul si celelalte acte... L-am rugat frumos pe politist sa ma ierte pentru ca l-am pierdut dar acesta a refuzat si mi-a inmanat amenda... Am refuzat sa o semnez pentru a o putea contesta, acum vin intrebarile:

L-am rugat pe politist sa noteze la obiectii ca nu am putut prezenta actul de identitate pentru ca l-am pierdut, dar nu l-am vazut sa scrie asta in fata mea.
Acesta nu a adus un martor care sa contrasemneze ca eu nu am vrut sa semnez procesul verbal.

1.Se pot considera acestea vicii de procedura? Daca acesta era insotit de un jandarm, ii este permis acestuia sa il noteze ca martor fie ca legea scrie "Un polițist nu poate fi trecut ca martor"?

2.Eu nu am buletinul pierdut(sincer vorbind acum, cred ca o sa-l gasesc intre timp), dar maine ma pot duce la cea mai apropiata sectie de politie sa-l anunt pierdut, credeti ca am o sansa minima sa castig contestatia?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Aidan319 , utilizator 02:52, 14 August 2015
Aspectele invocate de dvs nu constituie temei legal pentru eventuala anulare a PV
Credeti ca as putea invoca gradul scazut de pericol in conformitate cu dispozitiile art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 ce prevad ca sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite?

In jurisprudenta Judecatoriei Targu-Carbunesti apare un astfel de dosar: [ link extern ] .

Intrebarea mea este:
Am vre-o sansa sa castig asa ceva sau la sfarsit voi fi nevoit sa platesc 630lei, acesta fiind cuantumul dupa depasirea celor 48 de ore?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
Aidan319, utilizator
În opinia mea, aveţi şanse ca amenda contravenţională să fie înlocuită cu avertismentul. Totul depinde de ceea ce este consemnat în procesul-verbal de contravenţie şi de modul în care formulaţi plângerea (ar fi de preferat să v-o întocmească un profesionist).
din cate stiu, dar va recomand sa verificati, puteti plati 315 lei in 48 de ore si ulterior sa faceti contestatie la procesul verbal de contraventie. daca vi se da castig de cauza si se dispune inlocuirea amenzii contraventionale cu avertismentul, veti proceda la recuperarea sumei platite. daca se mentine amenda, nu mai datorati nimic.

de asemenea, pentru cei care citesc si poate se vor afla intr-o situatie similara, este recomandat sa semnati si sa primiti procesul verbal, pentru a-l putea cunoaste si contesta. semnarea de primire nu va ia dreptul de a face contestatie. de asemenea va puteti asigura ca la rubrica "mentiuni" s-a trecut ce ati dorit dvs. in cazul in care n-ati semnat, vi se va comunica acasa si aveti 15 zile la dispozitie sa faceti contestatie, 15 zile de la data comunicarii.
La solicitarea documentelor de catre agentul de circulatie aveti obligatia sa le prezentati in totalitate.Agentul a procedat corect intocmind procesul verbal,pe care trebuia sa-l semnati iar, la observatii DVS scriati obiectiile pe care le considerati nelegale.
Pentru refuzul prezentarii in totalitate (incomplete) a documentelor ,agentul aplica si 2 puncte penalizare in plus fata de amenda .
Faptul ca nu ati semnat PV ,amenda trebuie achitata in termenul prevazut de lege dupa care va adresati instantei de judecata unde aveti sansa sa cistigati- de regula Politia nu se prezinta la judecta in totdeauna.
Puteti achita 1/2 din valoarea amenzii in 24 ore.
Nu are rost sa continuati cu ascunderea(declararea acului de identitate ca pierdut),va complicati degeaba,nu cistigati nimic,este o ambitie nejustificata.
Succes,
Cu stima,
a.s

Alte discuții în legătură

Imposibilitatea de plata a amenzii in 48 ore StolnicuIlie StolnicuIlie Am primit o amenda (de 180lei + avertisment) pentru depasirea \"vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv\", conform art. 108 / (1). / a). / 4 din ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala T3n3r0s T3n3r0s Buna Ziua, ieri am accidentat usor o masina parcata deoarece incercand sa parchez masina am bagat din gresala in 1 in loc de masalier. Stiind a cui este ... (vezi toată discuția)
Fals in acte Ionut888 Ionut888 In data de 31.05.2012 , m-am deplasat cu masina la un prieten acasa . In drum spre acesta , in fata mea la un semafor se afla politia rurala Resita. Am mers in ... (vezi toată discuția)