avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala nesemnata
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala nesemnata

Astazi, in jurul orei 01:15 am fost oprit de un agent al politiei rutiere. Am fost amendat in valoare de 315lei in 48 de ore pentru ca nu aveam buletinul la mine, desi aveam permisul si celelalte acte... L-am rugat frumos pe politist sa ma ierte pentru ca l-am pierdut dar acesta a refuzat si mi-a inmanat amenda... Am refuzat sa o semnez pentru a o putea contesta, acum vin intrebarile:

L-am rugat pe politist sa noteze la obiectii ca nu am putut prezenta actul de identitate pentru ca l-am pierdut, dar nu l-am vazut sa scrie asta in fata mea.
Acesta nu a adus un martor care sa contrasemneze ca eu nu am vrut sa semnez procesul verbal.

1.Se pot considera acestea vicii de procedura? Daca acesta era insotit de un jandarm, ii este permis acestuia sa il noteze ca martor fie ca legea scrie "Un polițist nu poate fi trecut ca martor"?

2.Eu nu am buletinul pierdut(sincer vorbind acum, cred ca o sa-l gasesc intre timp), dar maine ma pot duce la cea mai apropiata sectie de politie sa-l anunt pierdut, credeti ca am o sansa minima sa castig contestatia?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Aidan319 , utilizator 02:52, 14 August 2015
Acum 10 ani sau mai bine, un prieten îşi luase o amendă de la jandarmi pentru tulburarea liniştii publice. În fapt, a fost doar un abuz al jandarmilor, însă, nu a semnat procesul verbal iar când i-a venit l-a contestat, atât pentru inexistenţa faptelor (pe care totuşi nu le putea dovedi) însă şi pentru că procesul verbal nu era semnat de un martor, dosarul a fost trimis către judecătorie iar amenda a fost anulată tocmai pentru că undeva în respectiva O.G era menţionat clar, dacă pv nu este semnat şi dacă nu există martori şi nici motivele pentru care nu au existat martori acel pv poate fi anulat.

Nu ştiu dacă mai e actual ce copy/paste o să dau acum, însă, cam asta e ideea, dacă nu-i martor şi nici motiv pentru care nu-i martor, toate şansele să fie anulată.

"(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod. "
~ Conținut șters la cerere ~
Acum zece ani era altceva, iar art. 16 și art. 19 din O.G. nr. 2/2001 nu vă ajută.

Ca să puteți obține anularea actului sancționator, ar trebui să puteți dovedi că, prin nemenționarea unui martor, vi s-a produs o vătămare care nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea actului. În acest sens s-au pronunțat Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prin Decizia nr. XXII/2007, obligatorie pentru instanțe.
[ link extern ]

Oricum, discuția despre martor este prematură pentru că nu vi s-a comunicat încă procesul-verbal.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Din pacate, politistul "a fabricat" un martor... In orice caz, am platit amenda(315lei)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imposibilitatea de plata a amenzii in 48 ore StolnicuIlie StolnicuIlie Am primit o amenda (de 180lei + avertisment) pentru depasirea \"vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv\", conform art. 108 / (1). / a). / 4 din ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala T3n3r0s T3n3r0s Buna Ziua, ieri am accidentat usor o masina parcata deoarece incercand sa parchez masina am bagat din gresala in 1 in loc de masalier. Stiind a cui este ... (vezi toată discuția)
Fals in acte Ionut888 Ionut888 In data de 31.05.2012 , m-am deplasat cu masina la un prieten acasa . In drum spre acesta , in fata mea la un semafor se afla politia rurala Resita. Am mers in ... (vezi toată discuția)