Va rog sa ma lamuriti intr-o problema . Exista pe rolul instantei un dosar de succesiune si datorita neintelegerilor va fi de impartit o casa de locuit compusa din 5 camere , o anexa compusa din sopron + crama + o alta constructie construita fara documente compusa din 2 camere ( s-a dorit a fi un garaj) .+ terenuri in diferite zone .
Daca ambele parti vor sa aiba parte la casa -precizez ca are doua intrari si poate fi impartita in mod egal - instanta poate hotari sa se imparta casa in doua parti egale iar fiecare sa aiba parte , una la o parte din anexe iar cealalta la cealalta parte ? Precizez ca imobilul este inconjurat de jur imprejur de terenurile care trebuiesc impartite in mod egale de cele doua parti . Casa este dobandita cu act de vanzare cumparare cu clauza iar pamanturile fiind dobandite cu testament.
Precizez ca fiecare din parti isi doreste parte la casa , e o casa mare batraneasca dar cu doua iesiri si avand acces foarte usor fiecare la dependente . Expertul poate face o astfel de propunere de lotizare ?
Multumesc anticipat ptr. raspuns
De ce este succesiunea pe rolul instantei ? Are lagatura cu mentiunea dvs.:"... Casa este dobandita cu act de vanzare cumparare cu clauza iar pamanturile fiind dobandite cu testament.... " ? La ce se refera clauza ?
Solicitati instantei de judecata, sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare. Anexati la cerere si documentul care se refera la clauze.
Expertul va analiza toate documentele existente la dosar, va asculta dorintele partilor si va face o propunere in raportul de expertiza, de impartire a imobilelor si de lotizare a terenurilor.
Va multumesc pentru amabilitatea raspunsului . Partile nu se inteleg absolut deloc si de aici si cauza pe rolul instantei . Cauza e complexa si greu de reprodus in cateva cuvinte . Cert e ca fiecare dintre parti isi doreste sa aiba casa . Inca o data va multumesc .
Intrebarea mea era , daca existand aceste neintelegeri se poate ca instanta sa imparta imobilul in doua parti avand intrari separate si putandu-se deci face partajarea .
Ca pe urma lotizarile vor fi cum vor fi , cu plata de sulta nu ne intereseaza . Miza este casa .
Cu stima
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca partile au dreptul la acelasi % din succesiune, iar partile asa cum le mentioanti dvs. sunt de valori egale, este posibil ca impartirea casei sa se faca asa cum doriti.
Daca ajungeti la o intelegere, chiar daca partile din casa, nu sunt egale valoric, exista posibilitatea, prin instanta, sa se compenseze cu teren, la valoare. Expertul poate sa propuna astfel de impartiri, dar numai daca partile sunt de comun acord, altfel expertul va imparti in functie de % din succesiune care revine fiecarei parti,iar instanta va decide in final.