avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in urma divortului

În urma procesului de partaj deschis de mine, instanţa a cerut expertize pentru bunuri mobile, apartament, teren şi propuneri de lotizare a acestora. Menţionez că eu am părăsit apartamentul în urmă cu trei ani. Expertul pentru bunurile mobile a cerut imperios lotizarea acestora deşi eu nu m-am folosit de bunuri in ultimii trei ani . Cel care face expertiza apartamentului afirmă că nu face lotizarea acestuia, că nu se face la imobile şi în cazul terenului. Este un adevăr?
Cel mai recent răspuns: arondoru , utilizator 16:04, 9 Martie 2010
expertizarea bunurilor este un lucru, lotizarea este altceva. in urma actiunii de partaj, daca partile nu se inteleg asupra modului in care se impart bunurile, se numeste un expert care pretuieste aceste bunuri. in urma acestei pretuiri, expertul propune partilor si instantei un anumit mod de impartire(lotizare) cu valori aproximativ egale. partile isi pot insusi propunerea expertului de impartire a bunurilor expertizate sau nu. pentru bunurile imobile exista o expertiza privind constatarea valorii acestor bunuri urmata de propunerea de impartire a acestor bunuri. daca bunurile imobile sint comod partajabile acestea se atribuie partilor. daca bunurile imobile nu sint comod partajabile expertul propune atribuirea bunurilor mobile uneia din parti cu obligatia celui care le-a primit de a-l despagubi, pentru cota cuvenita, pe celalalt coproprietar. hotarirea cu privire la modul in care se face impartirea este apanajul partilor sau a instantei de judecata. expertul pretuieste si propune, partile si instanta hotarasc.
An senzatia din modul de formulare al intrebarii ca nu faceti distinctie intre notiunile expertiza si lotizare.
In cadrul dosarelor de partaj este necesara efectuarea expertizelor care sunt stabilite in functie de bunurile care sunt de impartit.Expertiza constructor si topo, sunt expertizele care identifica bunul pe schita de plan, il masoare si il evalueaza.Expertiza mercelog este cea care se efectueaza in situatia prezentei in masa de impartit a bunurilor mobile cum este si cazul dvs. si care are ca scop identificarea si evaluarea acestora.Lotizarea este operatiunea prin care se intocmesc variante de lotizare, respectiv de atribuire a bunurilor partilor.Drept urmare de obicei expertul constructor va efectua si lotizarea insa numai dupa efectuarea celorlalte expertize.Sper sa va fi lamurit,
Din cele 4 camere cât are apartamentul, doar 2 camere fac parte din masa partajabilă. Deci în acest apartament mie îmi revine o cameră. Cum se va face lotizarea în acest caz?
Vă mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face atribuirea dupa lotizare ? folosinta folosinta Suntem cinci coproprietari casa si teren Un coproprietar a locuit in toata casa abuziv . Nu ne-a dat voie sa patrundem . A recunoscut la interogatoriu . A ... (vezi toată discuția)
Intocmire raport expertiza tehnica ContSters323364 ContSters323364 1. La expertizarea casei se tine cont de materialele din care este construita acasta ? 2.La lotizara acesteia se tine cont numai de valoarea ce se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune oana_ic oana_ic Cum se impart bunurile in cazul unei succesiuni, ca urmare a decesului parintilor, succesiunea deschizand-o cei 2 copii, singurii mostenitori. Este vorba de un ... (vezi toată discuția)