avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Cum se impart bunurile in cazul unei succesiuni, ca urmare a decesului parintilor, succesiunea deschizand-o cei 2 copii, singurii mostenitori. Este vorba de un teren si un apartament. Este posibil ca fiecare mostenitor sa-si aleaga un anumit bun ce intra in masa succesorala?
Cand se poate efectua tranzactia? Imediat dupa incheierea succesiunii? In aceeasi zi?Va rog frumos detaliati. Nu exista animozitati din partea fratilor si este deja stabilit cui trebuie sa revina apartamentul.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
oana_ic, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:05, 19 Iulie 2010
Daca cei 2 copii se inteleg este posibila orice varianta de impartire a bunurilor succesorale conform vointei lor comune.
Daca nu se inteleg lucrurile se complica putin, trebuie sa apelati la instanta pentru iesirea din indiviziune, trebuie numiti experti pentru identificarea bunurilor din masa succesorala si variante de lotizare a acesteia, taxe de timbru, avocati ....
Daca cei doi copii se inteleg la impartirea mostenirii de maniera unul primeste terenul si celalalt apartamentul se poate incheia o tranzactie in acest sens consfintindu-se invoiala partilor.
Daca partile nu se inteleg atunci instanta va proceda la impartirea averii succesorale in natura, vor fi efectuate expertize constructor si topo si variante de lotizare, iar acolo unde loturile nu sunt egale ca valoare , ele vor fi intregite printr-o suma de bani.
Mai pe intelesul dvs.acest lucru inseamna ca daca unui mostenitor ii revine potrivit cotei sale mai mult valoric decat i se cuvine ,va fi obligat catre celalalt mostenitor la plata unei sulte care sa egalizeze drepturile valorice ce revin celor 2 mostenitori.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in urma divortului arondoru arondoru În urma procesului de partaj deschis de mine, instanţa a cerut expertize pentru bunuri mobile, apartament, teren şi propuneri de lotizare a acestora. ... (vezi toată discuția)
Succesiune piffelix piffelix Poate decide instanta la finalul dezbaterii succesiunii daca fratii nu sunt de acord si nu vor sa semneze? Ce se intampla cand nu se ajunge la o intelegere ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara imobiliara Olivia Bozdog Olivia Bozdog Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : sunt intr-un proces de iesire din indiviziune. In cadrul unei evaluari a unui imobil format dintr-o casa si curte , suntem ... (vezi toată discuția)