avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reducerea capitalului social la un SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reducerea capitalului social la un SA

Buna ziua.

Presedintele CA doreste reducerea capitalului social al societatii prin reducerea valoarii nominale a actiunilor, insa in urma cercetarilor facute in actele societatii cu privire la capitalul social de la infiintare pana in prezent, am constatat ca majorarea capitalului social s-a realizat prin reevaluarea bunurilor iar diferenta rezultata a fost adusa ca si aport social la capitalul social.
In decursul anului 2008 bunurile care au facut obiectul reevaluarii au fost instrainate.
Intrebarea mea este urmatoarea: Se diminueaza capitalul social ca urmare a instrainarii bunurilor?
Societatea este veche si a fost infiintata prin HG, care prevedea si cuantumul cap. social: x - mijloace fixe, y - mijloace circulante. O parte din mijloacele fixe au fost instrainate. Si in aceasta situatie intrebarea mea este acceasi: se diminueaza capitalul social?
M-am mai lovit de o asemenea situatie la un alt SA, dar care nu si-a gasit rezolvare, insa sumele care au fost aduse ca si aport la capitalul social apareau in certificatul constator ca fiind aport in natura, insa in speta relatata anterior aceasta mentiune nu se regaseste.

Orice parere este binevenita,
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirabela_viorela , utilizator 13:18, 14 Mai 2009
Art. 210 din legea 31/1990- rep
(1)Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură.
(2)....
(3)Diferenţele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse în rezerve, fără a majora capitalul social

Sinteti sigura ca majorarea s-a facut din reevaluare ? - pentru ca art citat mai sus nu permite acest lucru.

Nu se puteau instraina bunuri care fac parte din capital fara modificarea actului constitutiv , respectiv fara scoaterea lor din capital .

O prima reevaluare s-a facut in baza HG 500/1994 care permite prin art.2 sa faca acest lucru, iar prin art, 4 se prevede ca soc. com prevazute la art.1 inregistreaza la ORC diferentele de capital social rezultate in urma reeevaluarii imobilizarilor corporale, dupa aprobarea AGA.
O a doua reevaluare s-a facut in baza HG 983/1998 care in prezent este abrogata, insa in momentul in care s-a facut majorarea, 2001 era in vigoare.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
mirabela_viorela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare capital louisa louisa Ma aflu in urmatoarea situatie: Unul din asociatii firmei a adus ca aport o cladire la capitalul societatii iar acum ca urmare a reevaluarii a iesit o valoare ... (vezi toată discuția)
Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl prin aport in natura danidaniela3 danidaniela3 Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: doresc sa fac o majorare de capital social la un SRL.Ma intereseaza care este procedura ... (vezi toată discuția)