avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neacordare indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neacordare indemnizatie de somaj

Dna X , dupa efectuarea concediului de crestere si ingrijire copil de 2 ani, se reintoarce la serviciu, unde, dupa cateva zile, este informata ca societatea isi reorganizeaza activitatea si postul ocupat de ea este desfiintat. Ca urmare, efectueaza o perioada de preaviz de 20 zile, dupa care i se desface CIM in baza art. 65 alin. 1 din L.53/2003. Dna X isi pregateste dosarul in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj. Aceasta lucrase 8 ani neintrerupt la angajatorul amintit mai sus, anterior concediului de 2 ani pt cresterea copilului. La ALOFM, functionarul care primeste dosarul pt somaj, ii aduce la cunostinta ca dosarul ii va fi respins si nu va primi indemnizatie de somaj in baza art. 25 din OUG 111/2010...ceea ce s-a si intamplat.
intrebare: este posibil ca o persoana care se incadreaza a conditiile impuse de L 76/2002 pt acordarea indemnizatiei de somaj, sa primeasca respingere in baza OUG 111/2010?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 23 Iulie 2014
OUG 111/2010 nu are nicio legatura cu acordarea indemnizației de somaj.

Doamna respectiva va trebui sa solicite de la AJOFM - daca nu i s-a comunicat - decizia de respingere a dosarului de somaj, decizie pe care o poate ataca in instanta .

Care sunt motivele invocate de AJOFM?
AJOFM sustine ca respecta legalitatea si coroboreaza doua articole din doua acte normative diferite (legea 76/2002 si OUG 111/2010). Nedumerirea mea este legata de competenta AJOFM, pe care, in acest caz, si-o depaseste. OUG 111/2010 intra in competenta agentiilor de prestatii sociale si nu a agentiilor pt ocuparea fortei de munca.
Reprezentantii AJOFM o "informau" incontinuu si insistent ca angajatorul nu a procedat corect, ca in baza art. 25 OUG 111/2010 trebuia sa o tina in functie minim 6 luni etc, actionand ca un reprezentant al dnei, ref la aplicarea corecta a ordonantei amintite, nicidecum nu o consiliau pe obiectul dosarului si a legii 76/2002. Fiind de fata la aceasta absurda discutie, mi s-a parut un abuz fatis al institutiei respective.
OUG nr.111/2010 nu prevdde ca termen fix perioada de 6 luni de interdictie , ci foloseste sintagma "cu pana la 6 luni".

Nu este treaba AJOFM-ului cum procedeaza angajatorul in astfel de situatii.

In acest sens, persoana in cauza poate sesiza ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca - email de contact: anofm@anofm.ro sau poate actiona in justitie AJOFM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)
Am angajat persoana de 49 ani, beneficiez de facilitati? danauzu danauzu am angajat o persoana de 49 de ani ,dar care nu era somer indemnizat si nici inscrisa la somaj pentru gasirea unui loc de munca,pot sa beneficiez de ceva ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa maternitate ana20 ana20 Buna seara, va rog sa ma ajutati si pe mine: in 20 iunie 2014 trebuia sa ma intorc la munca dupa concediu ingrijire copil(2 ani) dar stiam ca postul meu s-a ... (vezi toată discuția)