avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa maternitate

Buna seara,
va rog sa ma ajutati si pe mine: in 20 iunie 2014 trebuia sa ma intorc la munca dupa concediu ingrijire copil(2 ani) dar stiam ca postul meu s-a desfintat si nu au sa imi ofere altceva decat in judetul de unde este firma.Am primit instintare de preaviz (20 zile) si apoi decizia de incetare a contractului si restul actelor pt somaj dar cei dela somaj mi-au spus ca nu imi accepta dosarul pt ca dupa oug 111/2010 angajatorul trebuie sa ma tina 6 luni dupa revenirea din CCC.Angajatorul zice ca e ok si ca pot intra in somaj.Mentionez ca firma nu e in faliment sau alte chesti juridice.Va rog sa ma lamuriti si pe mine.As mai vrea sa stiu daca trebuie sa primesc si un salariu compensator pe langa salariul din preaviz.Astept o lamurire.Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
ana20, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana20 , utilizator 14:06, 5 August 2014
1. AJOFM-ul nu are nicio calitate de a decide in privinta celor mentionate de dvs.

2. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

3. Codul Muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de compensatii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Astfel, salariile compensatorii se acorda numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia

Daca la nivel de angajator exista o astfel de prevedere, impotriva refuzului acestuia de a va acorda aceste salarii puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea fiind scutita de taxe judiciare.
Buna ziua,
Inseamna ca eu pot lua somaj in situatia asta fara sa stau inca sase luni la firma?dar doamna de la somaj zice ca directorul ei a dat o directiva la oug 111/2010 prin care sa respinga dosarele care sunt in situatia mea adica care nu au stat cele sase luni dupa maternitate.Mi-a si aratat acea hartie doar ca nu m-am uitat prea atent de cine e semnata.Mentionez ca sunt din jud Cluj si doamna zice ca doar pe jud cluj este acea directiva.in cazul asta la cine ma pot adresa?Multumesc mult.
Puteti depune o sesizare la ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
Email de contact: anofm@anofm.ro

sau

puteti promova o actiune in instanta impotriva AJOFM Cluj.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere la revenirea din concediu crestere copil dupa 2 ani gt_aura gt_aura Buna seara, revin cu o noua problema. Fetita mea pe data de 11 iulie implineste 2 ani ceea ce presupune si revenirea mea la serviciu din concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Drepturile unei mame care se intoarce din cic, dar pe care angajatorul nu vrea sa o reincadreze DobreAlina DobreAlina buna seara, va rog mult, ajutati-ma cu un raspuns, cu un sfat! in luna aprilie 2013 am nascut, am ales sa stau acasa 2 ani, in luna martie 2015 (27.03) ar ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea din cic cgam cgam Vreau sa pun si eu o intrebare...m-am intors din cic in iunie, am fost reangajata pe aceeasi pozitie, salar pe o perioada nedeterminata (dar normal postul meu ... (vezi toată discuția)