avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice

Buna ziua.
Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii juridice ?
Va tine instanta cont de intampinarea facuta astfel sau nu?

Va multumec anticipat. :)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 21:33, 26 Iulie 2014
LuchianSeb a scris:

Ahaaa... Deci Art. XI din LEGEA 2/2013 s-ar referii la instanta ca parte in proces. Eu am crezut altceva si de aceea eram nedumerit.
Dar ca sa se rezolve problema cu certitudine, daca intampinarea a fost facuta si depusa personal de intimatul fara nici un fel de studii juridice, daca se face o noua intampinare (termenul inca nu s-a scurs) care de aceasta data este redactata de un mandatar ruda de gradul 1 care are studii juridice superioare, va fi bine ?

Multumesc inca o data !


Dacă sunteţi în termen, e bine!

Deși nu mi-ați răspuns în mod direct, din mesajul dvs. trag concluzia că nu este vorba despre un litigiu în care parte să fie o instanță judecătorească sau un parchet.

Prevederea legală aplicabilă în speță este art. Art. XVII, alin. (3) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prevedere care se aplică în cazul proceselor începute în perioada 15 februarie 2013-31 decembrie 2015.
Art. XVII
.....................
(3) Dispozitiile art. XIV alin. (2)-(4) si ale art. XV alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator. Termenul prevazut la art. XV alin. (3) se dubleaza in cazul recursului. Intampinarea trebuie redactata si semnata de avocatul sau consilierul juridic al intimatului, iar raspunsul la intampinare de avocatul sau consilierul juridic al recurentului.
......................

Pentru nerespectarea acestei dispoziții nu există sancțiune și ar fi fost absurd să existe. Ce vor face instanțele? Nu știu, vom vedea. Eu sper, totuși, că nicio instanța nu va decide în sensul neluării în considerare a întâmpinărilor care nu sunt redactate și semnate de avocatul sau de consilierul juridic al intimatului. Ar fi absurd să decidă așa tocmai pentru că întâmpinarea este actul prin care intimatul se apără față de recurs. Nu pot să am drept la apărare fără să am întâmpinare.

Dacă intimatul întocmește, prin mandatar cu studii juridice, o nouă întâmpinare, totul va fi în regulă și din punctul de vedere al recurentului, care probabil că altfel s-ar fi apucat să invoce cine știe ce nulități în răspunsul la întâmpinare, nulități inexistente de altfel.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsurile oferite ! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic si reprezentare rude luticus luticus Art. 12 Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, pana la gradul IV inclusiv. Ce inscris prezinta instantei ... (vezi toată discuția)
Model intampinare jacquelline jacquelline Va rog sa ma ajutati cu un model de intampinare pentru recursul la Curtea de Apel facut de DGFP intr-un proces de recuperare a taxei de poluare Va multumesc! (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive user43 user43 Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat. Practic am fost dat in judecata de catre vecinul de apartament, ptr neintelegeri legate de repararea ... (vezi toată discuția)