NUP nu se mai dispune dupa intrare in vigoare a NCPP, este posibil ca procurorul sa dispuna renunţarea la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
Daca va trimite in judecata avand in vedere ca fapta a fost savarsita in minorat si judecarea cauzei are loc dupa intrarea in vigoare a NCP, instanta va trebui sa compare sanctiunile spre care s-ar fi orientat potrivit fiecaruia dintre cele doua Coduri, pentru aplicarea legii penale mai favorabile in cazul dvs.
De principiu, in cazul dvs,
mai favorabil va fi NCP, care prevede posibilitatea aplicarii in continuare numai a masurilor educative, cu excluderea pedepselor, totusi sunt posibile doua exceptii:
1. se poate considera ca o pedeapsa cu suspendarea executarii potrivit vechiului C.P.. este considerata mai favorabila decat o masura educativa privativa de libertate care este prevazuta de NCP daca citim dispozitiile art.17 din LPACP.
ART. 17 LPACP
În aplicarea dispoziţiilor referitoare la legea penală mai favorabilă intervenită în cursul procesului, o pedeapsă cu suspendarea executării, aplicabilă potrivit Codului penal din 1969, este considerată mai favorabilă decât o măsură educativă privativă de libertate prevăzută de Codul penal.
si,
2.daca ne uitam la logica dispozitiile art.129 alin.2 lit.d NCP, se poate aprecia in materia aplicarii legii penale in timp ca o pedeapsa cu amenda, aplicabila conf. vechiului C.P., este mai favorabila decat o masura educativa privativa de libertate prevazuta de NCP.
ART. 129 C.P.
Pluralitatea de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni săvârşite în timpul minorităţii se stabileşte şi se ia o singură măsură educativă pentru toate faptele, în condiţiile art. 114, ţinând seama de criteriile prevăzute în art. 74.
(2) În cazul săvârşirii a două infracţiuni, dintre care una în timpul minorităţii şi una după majorat, pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă, iar pentru infracţiunea săvârşită după majorat se stabileşte o pedeapsă, după care:
a) dacă măsura educativă este neprivativă de libertate, se execută numai pedeapsa;
b) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat;
c) dacă pedeapsa aplicată pentru infracţiunea săvârşită după majorat este detenţiunea pe viaţă, se execută numai această pedeapsă;
d) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este amenda, se execută măsura educativă, a cărei durată se majorează cu cel mult 6 luni, fără a depăşi maximul prevăzut de lege pentru aceasta.
(3) În cazul prevăzut în alin. (2) lit. b), din durata pedepsei aplicate se scade ceea ce s-a executat din momentul săvârşirii infracţiunii comise după majorat până la data judecării.
(4) În cazul săvârşirii după majorat a două sau mai multor infracţiuni concurente se aplică mai întâi regulile referitoare la concursul de infracţiuni, după care se face aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
(5) Pedeapsa stabilită potrivit dispoziţiilor alin. (2) lit. b) nu poate face obiectul amânării aplicării pedepsei sau al suspendării executării sub supraveghere.
Cam asta ar fi o analiza a posibilelor consecinte penale in urma savarsiri faptei in minorat si a judecarii si pronuntarii unei hotararii dupa implinirea varstei de 18 ani.