avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal

Imi puteti spune cei care sunteti in cunostinta de cauza de ce masuri dispune procurorul in afara de trimiterea in instanta pentru conducere fara permis? sunt la prima fapta nemaiavand nici macar o amenda si la vremea respectiva eram minor mai exact 17 ani si 9 luni, dupa noul cod penal pot scapa cu NUP! ms anticipat
Cel mai recent răspuns: adrian6969 , utilizator 00:09, 29 Iulie 2014
Angajeaza-ti un avocat, fara trimitere in judecata nu scapi, in instanta daca este prima abatere, daca exista niste persoane cu prestigiu dispuse sa scrie o caracterizare favorabila, daca judecatorul le accepta si bineinteles daca recunosti si regreti fapta comsa, poate scapi cu un an cu amanare si cazierul ramane curat daca in perioada de incercare (probabil 2 ani) nu mai ai abateri.
NUP nu se mai dispune dupa intrare in vigoare a NCPP, este posibil ca procurorul sa dispuna renunţarea la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
Daca va trimite in judecata avand in vedere ca fapta a fost savarsita in minorat si judecarea cauzei are loc dupa intrarea in vigoare a NCP, instanta va trebui sa compare sanctiunile spre care s-ar fi orientat potrivit fiecaruia dintre cele doua Coduri, pentru aplicarea legii penale mai favorabile in cazul dvs.
De principiu, in cazul dvs, mai favorabil va fi NCP, care prevede posibilitatea aplicarii in continuare numai a masurilor educative, cu excluderea pedepselor, totusi sunt posibile doua exceptii:
1. se poate considera ca o pedeapsa cu suspendarea executarii potrivit vechiului C.P.. este considerata mai favorabila decat o masura educativa privativa de libertate care este prevazuta de NCP daca citim dispozitiile art.17 din LPACP.
ART. 17 LPACP
În aplicarea dispoziţiilor referitoare la legea penală mai favorabilă intervenită în cursul procesului, o pedeapsă cu suspendarea executării, aplicabilă potrivit Codului penal din 1969, este considerată mai favorabilă decât o măsură educativă privativă de libertate prevăzută de Codul penal.

si,
2.daca ne uitam la logica dispozitiile art.129 alin.2 lit.d NCP, se poate aprecia in materia aplicarii legii penale in timp ca o pedeapsa cu amenda, aplicabila conf. vechiului C.P., este mai favorabila decat o masura educativa privativa de libertate prevazuta de NCP.
ART. 129 C.P.
Pluralitatea de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni săvârşite în timpul minorităţii se stabileşte şi se ia o singură măsură educativă pentru toate faptele, în condiţiile art. 114, ţinând seama de criteriile prevăzute în art. 74.
(2) În cazul săvârşirii a două infracţiuni, dintre care una în timpul minorităţii şi una după majorat, pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă, iar pentru infracţiunea săvârşită după majorat se stabileşte o pedeapsă, după care:
a) dacă măsura educativă este neprivativă de libertate, se execută numai pedeapsa;
b) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat;
c) dacă pedeapsa aplicată pentru infracţiunea săvârşită după majorat este detenţiunea pe viaţă, se execută numai această pedeapsă;
d) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este amenda, se execută măsura educativă, a cărei durată se majorează cu cel mult 6 luni, fără a depăşi maximul prevăzut de lege pentru aceasta.
(3) În cazul prevăzut în alin. (2) lit. b), din durata pedepsei aplicate se scade ceea ce s-a executat din momentul săvârşirii infracţiunii comise după majorat până la data judecării.
(4) În cazul săvârşirii după majorat a două sau mai multor infracţiuni concurente se aplică mai întâi regulile referitoare la concursul de infracţiuni, după care se face aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
(5) Pedeapsa stabilită potrivit dispoziţiilor alin. (2) lit. b) nu poate face obiectul amânării aplicării pedepsei sau al suspendării executării sub supraveghere.

Cam asta ar fi o analiza a posibilelor consecinte penale in urma savarsiri faptei in minorat si a judecarii si pronuntarii unei hotararii dupa implinirea varstei de 18 ani.

care ar fi cea mai favorabila decizie ms??findca vreau permis luna viitoare am examen in 28
Oricum, pana luna viitoare nu se va intampla nimic. Te prezinti la examen, il dai si daca il iei, ai permis. Pana iese hotararea judecatoreasca poti conduce in baza permisului, cand se va judeca se va tine seama de faptul ca ai dat si ai luat permis (daca il iei) si instanta va dispune daca se anuleaza sau nu.
domnu Patrascu Razvan imi puteti spune care ari fi cea mai favorabila pedeapsa ms adica sa pot lua permisul de conducere si sa nu mil anuleze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari grila penal rzvlaw rzvlaw Buna ziua, m-am lovit de anumite intrebari grila legate de partea penala a Noului Cod Penal care sunt destul de interpretative si discutabile la care nu am ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - raspunderea penala a minorului chitz chitz Cine ma poate lamuri in urmatorul aspect: Ce aduce nou Codul Penal 2005 in privinta aspectelor ce tin de minoritate (de la raspunderea penala a minorului pana ... (vezi toată discuția)
Acord de recunoastere cu procurorul (faptas minor) Gligorie Andrei Gligorie Andrei Am condus fara permis , nu am oprit la semnalul politistului, am pierdut controlul si am facut accident, fara victime si am fugit de la locul accidentului. ... (vezi toată discuția)