avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale minim 1 salariat pentru microintreprindere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

minim 1 salariat pentru microintreprindere

Daca sunt microintreprindere, am 1 salariat, dar acesta pleaca incepand cu 1 august - in cat timp trebuie angajat un alt salariat pentru a se pastra calitatea de microintreprindere?
Se aude ca tot intr-o perioada de 60 zile, dar eu nu am vazut scris undeva si nici nu cred...
Cel mai recent răspuns: Florina PITEI , Avocat 14:58, 15 Iulie 2005
Din cate stiu eu, conditia trebuie sa fie indeplinita in mod neintrerupt. Altfel spus, cred ca ar trebui sa aveti pe cineva angajat la momentul 1 august 2005 (sau 2 august, daca 1 este ultima zi de munca pentru salariatul actual).
Termenul de 60 zile este valabil la infiintare, in sensul ca daca te-ai declarat platitor de impozit pe venit la infiintare, ca sa pastrezi aceasta facilitate esti obligfat ca in maxim 60 de zile sa-ti angajezi pe cineva cu minim 2 ore. In timpul functionarii micrintreprinderii existenta unui slariat trebuie sa fie neintrerupta pentru pastrarea facilitatii.
Da, merci...
si eu am exact aceeasi opinie - nu trebuie sa treaca nici macar 1 zi fara minim 1 salariat

Dar, surpriza! Sa va spun ce au zis "organele"
- Camera de munca este de aceeasi parere
- Directia financiar-fiscala spune ca termenul este de 60 zile - "sa stam linistiti, cam in 30 zile sa incheiem noul contract"
Fa o adresa cu intrebarea asta la Finante si sa-ti dea acelasi raspuns in scris, iar daca il primesti si esti acoperita procedeaza in consecinta.

Succes!
Răspunsul la intrebarea dvs. il găsiţi în normele metodologice de aplicare a codului fiscal, si anume:

Pentru persoanele juridice care au un singur angajat care demisionează în cursul unei luni, condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) din Codul fiscal se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.

Deci, dacă relaţiile de muncă cu unicul salariat, încetează în data de 01.08.2005, trebuie angajat un alt salariat până cel târziu în data de 30.09.2005.


Citez din norme:

Norma metodologica din 22/01/2004 de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal


"Codul fiscal:
TITLUL IV
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Definiţia microîntreprinderii
Art. 103. - În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) are înscris în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul;
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice.

Norme metodologice:
1. Numărul de salariaţi reprezintă numărul de persoane angajate cu contract individual de muncă, potrivit dispoziţiilor Codului muncii, indiferent de durata timpului de muncă, înscrise lunar în statele de plată şi/sau în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
2. La analiza îndeplinirii condiţiei privind numărul de salariaţi nu se iau în considerare cazurile de încetare a raporturilor de muncă ca urmare a pensionării sau desfacerii contractului individual de muncă în urma săvârşirii unor acte care, potrivit legii, sunt sancţionate inclusiv prin acest mod. Pentru persoanele juridice care au un singur angajat care demisionează în cursul unei luni, condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) din Codul fiscal se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.
3. Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.
4. La încadrarea în condiţia privind capitalul social, nu poate fi microîntreprindere persoana juridică română care are capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare/impozit pe profit mihaelaaaaaa mihaelaaaaaa Buna seara. Daca pe decizia de incetare a contractului de munca al ultimului salariat al unei societati este inscrisa data de 01 ianuarie (raporturile de ... (vezi toată discuția)
Srl/micr La multi ani! stie cineva, dupa 01.01.2005 se mai poate declara un srl nou infiintat micro? (vezi toată discuția)
Microintreprindere STOICA MADALINA STOICA MADALINA Daca la infiintare o firma s-a inregistrat ca microintreprindere si in termen de 60 zile nu a incheiat nici un contract de munca, ce poate face pentru a ... (vezi toată discuția)