avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa retrocedata acum 5 ani, ce se intampla cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa retrocedata acum 5 ani, ce se intampla cu chiriasii?

Buna ziua.
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta in gasirea unei solutii la urmatoarea speta:
1. exista o casa revendicata si retrocedata in 2009 cu toate actele in regula
2. Proprietarul a murit in 2012, iar mostenitorul a lasat chiriasii in continuare in casa, fara pretentii
3. Casa a fost retrocedata cu PV in august 2009. Intabulata tot cam atunci.
4. Conform Legii era obligat sa ii tina 5 ani. Noul proprietar (mostenitorul) a facut succesiunea de acum 2 ani.

Intrebari:
la 5 ani de la predarea catre proprietar a casei ce drepturi mai au chiriasii statului?
Care este forma prin care proprietarul ii poate da afara? Am inteles ca proprietarul vrea sa vanda casa (a mai vrut si pana acum dar erau chiriasii si acest fapt nu era dorit de potentialii cumparatori)
Trebuie respectata o procedura formala deosebita sau poate da afara chiriasii de pe o zi pe alta (vorba vine, ma refer la proceduri notariale specifice, etc etc. Nu cred ca se pune problema efectiv a executarii silite
Chiriasii ce drept mai au sa fie ajutati de stat cu gasirea unei locuinte. Statutul lor social este ca al majoritatii romanilor: venituri mici sau quasi inexistente, varsta inaintata.

Multumesc tuturor. Am scris general pentru ca de speta aceasta sunt interesate ambele parti
Cel mai recent răspuns: Bogdanra , utilizator 10:03, 24 Iulie 2014
pentru a fi dati afara, proprietarul trebuie sa i notifice pe chiriasi iar in notificare sa spuna ca doreste ca acestia sa elibereze locuinta ocupata intr un termen rezonabil- sa zicem de 30 zile- iar in caz contrar, va considera ca i a pus de drept in intarziere pe obligatia de a face, va avea dreptul sa i dea in judecata si in acelasi timp are dreptul sa ceara suportarea de catre chiriasi a cheltuielilor de judecata care vor fi destul de mari, a lipsirii de folosinta a proprietatii sale...aceste cheltuieli vor fi apoi majorate cu cheltuielile de executare si evacuare silita... Vor fi suportate prin retinerea din pensiile si salariile acelor oameni... Autoritatile locale, daca au locuinte sociale pot oferi temporar acelor oameni locuintele respective
Multumesc de raspuns. deci daca le fac o notificare de pe acum pentru luna noiembrie este ok, zic eu? Adica ii las peste 100 de zile sa isi gaseasca.
Intrebare insa, pentru a ajuta si la Primarie: termenul de 5 ani curge de la data PV-ului de predare/primire, nu? ma puteti ajuta , va rog, cu Legea respectiva... m-ar interesa, daca se poate, sa stiu care este varianta utima, s-a schimbat Legislatia d eprea multe ori.
Proprietarul nu mai are nicio obligatie de a le aranja a locui undeva, nu?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare imobil retrocedat: va rog un sfat din partea dvs. Bonjurica Bonjurica Suntem o familie care \"inca mai locuim dar nu stiu pentru cat timp\" intr-o casa din anul 1900, o casa revendicata de doi mostenitori care au fost despagubiti ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobil Leutz_bv Leutz_bv Eu locuiesc intr-o locuinta RIAL, din anul 1994. Acum cateva luni a venit un mandatar din partea proprietarilor, care au fugit din Romania acum foarte multi ... (vezi toată discuția)
Teren neretrocedat, proprietar decedat negu negu Buna ziua As dori sa fiu ajutata in ceea ce priveste situatia in care ma aflu, respectiv: am cumparat un imobil care a fost nationalizat si apoi vandut ... (vezi toată discuția)