avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda maxima ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda maxima ITM

Buna ziua,

In luna Iulie am deschis o frizerie - am amenajat spatiul dupa care am angajat doua persoane - un frizer si o frizerita. Intre timp alergam pentru a obtine toate actele necesare: fiscalizare casa de marcat, contracte de munca, medicina muncii etc. Am inceput activitatea la inceputul lunii Iulie, in paralel cu alergatura dupa acte. Primului angajat i-am facut medicina muncii pe 2 iulie iar celui de al doilea pe 9 iulie, dupa ce am consimtit verbal angajarea acestuia. Pe data de 9 iulie au si semnat contractele de munca pe care le-am trimis in aceeasi zi la inregistrat. Pe data de 10 iulie am avut un control ITM care a dat angajatilor (fara ca nimeni din conducerea firmei sa fie la sediu in acel moment) procese verbale in care acestia au declarat ca lucreaza de la 1 iulie. Frizerita intr-adevar lucra din primele zile ale lunii (nu cred ca deja de pe 1, dar de maxim o saptamana inaintea controlului) dar mi-a cerut o adeverinta pt gradinita copilului pe care i-am eliberat-o cu data de 1 asa ca s-a gandit sa declare ca lucreaza de la 1 si i-a spus si colegului sa scrie acelasi lucru. Cartile de munca au fost inregistrate pe 10 iulie la ora 14.10 (desi fusesera semnate cu o zi inainte) iar controlul a venit la ora 14.30. In urma declaratiilor din procesele verbale am fost amendati cu 20000 de lei!!!

Intrebarile mele sunt

1 - se justifica amenda maxima a ITM pentru o firma nou infiintata cu doar 2 angajati care lucrau efectiv doar cu cateva zile inainte de semnarea contractelor de munca (care au fost inregistrate totusi inaintea controlului)???

2 - se pot contesta procesele verbale semnate de angajati tinand cont de faptul ca ceea ce au declarat nu era adevarat iar colegul a fost influentat sa declare la fel ca si colega sa?

3 - se poate ataca amenda in instanta? ce ar presupune asta si cam cat ar dura?

Daca aveti alte sfaturi pentru noi le asteptam cu nerabdare. Nu ne permitem sa platim o amenda de 20000 lei deoarece nu avem acesti bani (tot ce aveam a fost investit in acel mic spatiu de ~20 mp) si nici nu consideram ca se justifica amenda MAXIMA pentru contextul dat! Consideram ca este un abuz! Amenda minima este de 5000 de lei pe care macar ne-am fi permis pana la urma sa ii platim. Stim ca am gresit ca n-am mai avut rabdare cateva zile pana finalizam cu actele dar cu aceasta amenda exagerata nu fac decat sa ne scoata din start din afaceri si sa pierdem intreaga investitie si cele doua locuri de munca! #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 30 Iulie 2014

1 - se justifica amenda maxima a ITM pentru o firma nou infiintata cu doar 2 angajati care lucrau efectiv doar cu cateva zile inainte de semnarea contractelor de munca (care au fost inregistrate totusi inaintea controlului)???


Da, se justifica amenda data de catre ITM.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
....

2 - se pot contesta procesele verbale semnate de angajati tinand cont de faptul ca ceea ce au declarat nu era adevarat iar colegul a fost influentat sa declare la fel ca si colega sa?


Nu s-au dat procese-verbale , ci fise de identificare. Nu aveti ce contesta , decat daca va acuzati proprii salariatii de marturii minicinoase.

3 - se poate ataca amenda in instanta? ce ar presupune asta si cam cat ar dura?


Orice amenda se poate constata in instanta. Nimeni nu va poate spune exact ca dureaza solutionarea contestatiei dvs.
Controlul efectuat de ITM se poate finaliza atat prin incheierea unui proces-verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor. Ambele procese verbale trebuie sa fie contestate , potrivit legislatiei in materie .
S-a incheiat numai un singur proces -verbal?

Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, s-au incheiat ambele. Deci in acest moment avem doua posibilitati: platim amenda sau o contestam? Daca nu putem plati amenda ce se intampla? Daca lichidam societatea ce se intampla?
Dizolvarea voluntara a societatii nu o sa o puteti inregistra la ORC din cauza faptului ca in etapa a doua a lichidarii o sa fie necesar si certificatul de atestare fiscala, unde probabil va fi mentionata suma respectiva primita ca amenda.
Codul muncii mentioneaza:
-art.260 al.(3) Contravent›iilor prevaƒzute la alin.(1) li se aplicaƒ dispozit›iile legislat›iei in vigoare.
In PV de constatare si sanctionare a contraventiilor, inspectorul de munca a completat (!?) - se aplica prevederile OUG nr.2/ 2001, privind regimul juridic al contraventiilor, in care se mentioneaza:
-art.28 (1)Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Pentru "munca la negru" nu se aplica art.28 din OG 2/2001.

In cazul in care s-a incheiat ambele procese-verbale, atunci :
1. Contestarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor conform Ordonantei Guvernului nr. 2/2001
Contestatia se depune la Judecatoria in raza careia s-a sarvasit contraventie , in termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. Contestarea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se poate face pentru aspecte de forma sau pentru aspecte de fond.

2. Contestarea in contencios administrativ a proceselor-verbale de control, potrivit Legii nr. 554/2004, modificata si completata
Astfel, inainte de a va adresa instantei de contencios administrativ competente, veti solicita ITM sau autoritatii ierarhic superioare (Inspectia Munci) reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.
Plangerea prealabila se formuleaza in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului. Termenul de 30 de zile de adresare a plangerii prealabile poate fi depasit numai pentru motive temeinice, plangerea putand fi introdusa cel mult pana la 6 luni de la data emiterii actului.
ITM are obligatia de a raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii plangerii.

Alte discuții în legătură

Amenda itm 10.000 lei - plangere contraventionala silvia99 silvia99 va rog frumos: am o angajata cu 8 clase. pe cererea de angajare a trecut \"va rog sa imi aprobati ...incepand cu 1.10.2011\". cererea a semnat-o in ... (vezi toată discuția)
Amenda itm doberv doberv am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului. angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm de 50000 aurell aurell am o firma de constructii. am angajat 5 oameni. s-au semnat contractele de munca in data de 27.02.2015 vineri. am trimis in revisal luni 02.03.2015 cu ... (vezi toată discuția)