avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie legal sau ilegal constituita?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie legal sau ilegal constituita?

Problema este urmatoarea:

Acum mai bine de zece ani se constituie o asociatie de vanatoare.
Acum trei ani se constituie pe fondul de vanatoare x o asociatie de proprietari de terenuri care propune pentru gestionarea fondului de vanatoare pe asociatia de vanatoare de mai sus (privata).
Asociatia de proprietari de terenuri a dobandit personalitate juridica prin act constitutiv si statut atestate de avocat.
Conform Regulamentului privind atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice, aceasta trebuia sa faca dovada proprietăţii suprafeţelor de teren incluse în asociaţia de proprietari cu copii de pe documente de proprietate sau înscrisuri eliberate de unitatea administrativ- teritorială pe a cărei rază se află suprafeţele de teren respective.

Pe de alta parte, pe site-ul MJ, gasesc ca printre actele necesaredobandirii personaliatii juridice, conform O.G. nr. 26/2000, se enumera:"Actul constitutiv şi Statutul (2 exemplare originale) care să cuprindă toate prevederile menţionate la art. 6 şi 7 din O.G. nr.26/2000, modificată, în formă autentică sau atestată de avocat, cu excepţia cazului în care activul patrimonial este alcătuit din aport în natură, când forma autentică a actelor constitutive este obligatorie"

Intrebarea mea este: Daca este vorba de o asociatie de proprietari de terenuri, aportul nu este in natura (terenuri)? Nu trebuia aceasta sa faca si dovada proprietatilor? In acest caz, nu era obligatorie forma autentica a actelor? Este aceasta asociatie de proprietari constituita legal sau ilegal?

Si culmea! Ambele asociatii au ca presedinte aceeasi persoana!

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
dariad, utilizator
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 16:21, 18 August 2014
Activul patrimonial reprezinta fie suma de bani cu care se constituie ONG-ul (minim 3 salarii) fie bunuri imobiliare - case, terenuri, etc. Daca ONG-ul s-a declarat cu patrimoniu material (bani) - aport capital - este legal inregistrata. Mai mult, verificarea conditiilor de legalitate a inscrierii o face instanta, deci daca a trecut de controlul judecatoresc, cu siguranta este legal inregistrata. Nu conteaza nici cine este presedinte sau de cate ori indeplineste aceasta functie, neexistand nicio restrictie expresa pe acest capitol.
Cu alte cuvinte, vreti sa spuneti ca o asociatie de proprietari de terenuri, constituita special pentru a propune pe gestionarul fondului de vanatoare, si care ca atare trebuia sa faca dovada proprietatilor (terenurilor din asociatie), poate aduce doar aport in bani, fara aport in natura (terenuri)?
Se pare ce se face o confuzie intre:
1. patrimoiniul initial al unei asociatii, daca este constituita in temeiul OG 26 / 2000 - valoare ce trebuie sa fie la nivelul de minimum un salariu minim brut pe economie si poate fi intergral in bani, sau integral in natura adica bunuri in valoare de....... sau partial in bani si partial in natura.... Cand e in natura nu se admite atestare avocatiala ci trebuie autentificare notariala a actului constitutiv si statutului, si bunurile daca nu sutn noi cu acte de achizitie atrebuie evaluate de evaluator autorizat ANEVAR
2. Terenurile pe care le administreaza o asociatie daca asta e scopul ei sau un mijloc statutar, ex. membrii asociatiei i-au dat in administrare terenurile lor proprii... cum e cazul asociatiilor de proprietari ( care au alt temei legal decat OG 26 / 2000) si care administreaza partile comune / in copoprietate.
Sau se intelegem ca acele terenuri administrate de asociatie sunt PROPRIETATEA asociatiei, ca persoana juridica, nu a membrilor? Le-a cumparat asociatia, sau le-a primit ca donatie, sau a fost mai demult proprietara si i s-a reconstituit dreptul de proprietate cum s-a intamplat de exemplu in cazul unor culte sau cluburi de turism care aveau terenuri si cladiri?
Ce intelegeti prin terenuri ”din asociatie”?
Eu va spun toate aceste date luate de pe site-urile de profil ale ministerelor etc.

Deci asociatia proprietarilor de terenuri xxx s-a infiintat in baza OG 26 / 2000 si este in registrul national ONG. Actul constitutiv si statutul sunt atestate de avocat. Presedintele si cei doi membri reprezentati... reprezinta trei comune (!). Ea s-a infiintat pe terenurile fondului de vanatoare.Conform hartii fondului, este vorba de aprox. 10.000 ha.

Imediat in anul urmator, aceasta asociatie de proprietari o propune pentru gestionarea fondului (conform legii) pe asociatia privata de vanatoare infiintata deja de multi ani. Este clar ca s-a infiintat cu acest scop. Conform legii, pentru a putea face aceasta propunere, asociatia proprietarilor de terenuri trebuia sa dovedeasca ca detine cel putin 50% din terenurile fondului de vanatoare.

Asta nu inteleg eu... sau e o inginerie funciara. In moment ce legea obliga pe asociatia de proprietari de terenuri, pentru a fi apta sa faca propunerea gestionarii, sa dovedeasca proprietatea terenurilor detinute (patrimoniu in natura), cum s-a infiintat ea doar cu aport banesc?

Ceea ce ma pune mai mult pe ganduri este faptul ca pe acel fond de vanatoare sunt si terenuri (agricole, pasuni si padure) ale unor proprietari diversi, carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, dar in fisa fondului de vanatoare apar ca proprietari tot comunele!!!

Sper ca am reusit sa explic mai bine...




dariad a scris:

asociatia proprietarilor de terenuri trebuia sa dovedeasca ca detine cel putin 50% din terenurile fondului de vanatoare.


Cine şi ce să dovedească!?

Nu cunosc exact şi ...mi-e lene sa caut acum reglementarile din materia fondului cinegetic, dar ...logic (deşi că, uneori, îşi vine să te cruceşti de-atâta "logică" a unor bazaconii legslative) lucrurile ar sta cam aşa:

Ma tem că, asociatia omenilor cu ... chelie n-ar trebui sa dovedeasca lipsa parului de pe capul asociatiei (ca oricum n-are: nici cap, nici mâini, nici picioare), ci constituirea ei din oameni care "deţin" podoaba capilara ...lipsa.

La fel, mă gândesc că asociatia proprietarilor de terenuri ar trebui să fie constituită din proprietari, adică din persoane care fac dovada ca (ele, peroanele,) au in proprietate terenuri care reprezintă peste 50% din ... ce s-o cere pe-acolo...
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Inviolabilitatea proprietati marcica marcica Folosind telefonul cu abonament, sunand la 112 ,pentru a anunta un posibil furt politisti ajunsi sa constate posibilul furt reprosandrumi mie o posibila ... (vezi toată discuția)
Taxa pe teren lupusoruflorentina lupusoruflorentina Un ONG care are ca obiecte de activitate vanatoarea recreeativa detine in administrare de la stat fonduri de vanatoare pentru care plateste o taxa de gestiune ... (vezi toată discuția)
Tariful de gestionare pentru fondurile cinegetice - legea 407/2006 ssm1979 ssm1979 In conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006 gestionarul care a primit in administrare un fond cinegetic plateste un tarif de gestionare, care se imparte ... (vezi toată discuția)