avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie legal sau ilegal constituita?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie legal sau ilegal constituita?

Problema este urmatoarea:

Acum mai bine de zece ani se constituie o asociatie de vanatoare.
Acum trei ani se constituie pe fondul de vanatoare x o asociatie de proprietari de terenuri care propune pentru gestionarea fondului de vanatoare pe asociatia de vanatoare de mai sus (privata).
Asociatia de proprietari de terenuri a dobandit personalitate juridica prin act constitutiv si statut atestate de avocat.
Conform Regulamentului privind atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice, aceasta trebuia sa faca dovada proprietăţii suprafeţelor de teren incluse în asociaţia de proprietari cu copii de pe documente de proprietate sau înscrisuri eliberate de unitatea administrativ- teritorială pe a cărei rază se află suprafeţele de teren respective.

Pe de alta parte, pe site-ul MJ, gasesc ca printre actele necesaredobandirii personaliatii juridice, conform O.G. nr. 26/2000, se enumera:"Actul constitutiv şi Statutul (2 exemplare originale) care să cuprindă toate prevederile menţionate la art. 6 şi 7 din O.G. nr.26/2000, modificată, în formă autentică sau atestată de avocat, cu excepţia cazului în care activul patrimonial este alcătuit din aport în natură, când forma autentică a actelor constitutive este obligatorie"

Intrebarea mea este: Daca este vorba de o asociatie de proprietari de terenuri, aportul nu este in natura (terenuri)? Nu trebuia aceasta sa faca si dovada proprietatilor? In acest caz, nu era obligatorie forma autentica a actelor? Este aceasta asociatie de proprietari constituita legal sau ilegal?

Si culmea! Ambele asociatii au ca presedinte aceeasi persoana!

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
dariad, utilizator
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 16:21, 18 August 2014
La momentul infiintarii, era in vigoare Regulamentul privind atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice din 11.08.2010, care spune:

" Art. 3.

(1) Atribuirea directă a dreptului de gestionare a faunei cinegetice din cuprinsul fondurilor cinegetice se realizează numai dacă solicitantul dovedeşte îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

a) este propus, prin înscrisuri originale, pentru atribuirea directă de către persoana fizică sau juridică ce dovedeşte proprietatea asupra a minimum 51% din suprafaţa fondului cinegetic în cauză, pentru situaţia prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. a);

b) deţine calitatea de gestionar prevăzută la art. 7 lit. d), e) şi f) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi face dovada prin înscrisuri, în copie, a deţinerii în proprietatea statului a fondului forestier pe minimum 51% din suprafaţa fondului cinegetic, pentru atribuirea prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. b). Copiile documentelor de proprietate sunt însoţite de declaraţia pe propria răspundere, în original, a conducerii gestionarului, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;

c) deţine calitatea de gestionar consacrat, potrivit legii, dovedită prin înscrisuri în copie, pentru situaţia prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. c).

(2) În situaţia în care două sau mai multe asociaţii de proprietari fac dovada că deţin minimum 51% din suprafaţa fondului cinegetic, atribuirea se realizează în favoarea gestionarului propus de cea care deţine suprafaţa cea mai mare.

Art. 4.

(1) Pentru recunoaşterea deţinerii în proprietate a minimum 51% din suprafaţa fiecărui fond cinegetic, pentru situaţia prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. a), în cazul asociaţiilor de proprietari, acestea trebuie să facă dovada îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

a) sunt constituite conform legii;

b) au ca scop alegerea şi propunerea gestionarului fondului cinegetic în cuprinsul căruia persoanele asociate deţin în proprietate mai mult de 51% din suprafaţa acestuia, cu care administratorul fondului cinegetic poate încheia contract de gestionare;

c) fac dovada proprietăţii suprafeţelor de teren incluse în asociaţiile de proprietari cu copii de pe documente de proprietate sau înscrisuri eliberate de unitatea administrativ- teritorială pe a cărei rază se află suprafeţele de teren respective. Copiile documentelor de proprietate sunt însoţite de declaraţia pe propria răspundere, în original, a conducerii asociaţiei de proprietari, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;

d) fac dovada includerii proprietăţii prevăzute la lit. c) şi art. 3 alin. (1) lit. a) şi b) în fondul cinegetic pentru care solicită atribuirea printr-un document original eliberat de către inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic în a cărui rază de competenţă se află fondul cinegetic în cauză.

(2) Dovedirea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se face prin depunerea următoarelor documente, în copie legalizată:

a) act constitutiv şi statut, care trebuie să cuprindă suprafaţa deţinută prin asocierea proprietarilor şi scopul prevăzut la alin. (1) lit. b);

b) act judecătoresc de înfiinţare;

c) certificat de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor."
Cu siguranta terenurile nu sunt aport la patrimoniul asociatiei. Daca ar fi, atunci dreptul de proprietate s-ar fi transferat de la membri la asociatie. Este similar cu asociatia de proprietari. Locatarii nu vin cu imobilul ca aport :)
E logic ce spuneti, domnule consilier! Ramane sa vad cum a dovedit asociatia proprietatea terenurilor incluse in asociatie... si nu prea stiu cum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inviolabilitatea proprietati marcica marcica Folosind telefonul cu abonament, sunand la 112 ,pentru a anunta un posibil furt politisti ajunsi sa constate posibilul furt reprosandrumi mie o posibila ... (vezi toată discuția)
Taxa pe teren lupusoruflorentina lupusoruflorentina Un ONG care are ca obiecte de activitate vanatoarea recreeativa detine in administrare de la stat fonduri de vanatoare pentru care plateste o taxa de gestiune ... (vezi toată discuția)
Tariful de gestionare pentru fondurile cinegetice - legea 407/2006 ssm1979 ssm1979 In conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006 gestionarul care a primit in administrare un fond cinegetic plateste un tarif de gestionare, care se imparte ... (vezi toată discuția)