avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie acordul partilor prin santaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie acordul partilor prin santaj

Buna seara,

Va scriu si eu legat de o problema pentru care as dori un sfat.

In cursul zilei de ieri mi-am prezentat demisia in scris cu preavizul normal de 20 de zile lucratoare.

Astazi mi s-a transmis de catre superiorul meu ca doreste sa incetam contractul cu ziua de maine prin acordul partilor, am fost amenintat ca daca nu accept aceasta varianta nu voi mai primii drepturile salariale care mi se cuvin.

Am fost impiedicat sa-mi indeplinesc sarciniile de serviciu prin interzicerea accesului la calculator, mi s-a spus sa las telefonul de serviciu si de asemenea mi s-a controlat emailul personal (cu permisiunea mea)

Va rog sa-mi spuneti care este procedura in cazul acestui abuz?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 17:47, 4 Februarie 2015
Din pacate nu pare sa fie niciun abuz. Dvs v-ati dat demisia si, in baza acesteia, angajatorul a inteles sa renunte la dreptul sau de preaviz, propunand desfacerea CIM prin acord, imediat. Numai bine!
Inteleg acest lucru, intr-adevar mi s-a propus incheierea de comun accord a contractului, dar in mod normal si presupun si legal, trebuie sa existe si acordul din partea mea nu?
Nu constituie abuz faptul ca sunt santajat ca sa nu raman si restul preavizului?
Perioada de preaviz a fost gandita de legiutor ca si o perioada tampon atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

In functie de situatia in care ne aflam, aceasta poate fi in favoarea amandurora sau in favoarea doar unuia dintre ei.

In cazul in care dumneavoastra v-ati prezentat demisia, v-ati exprimat intentia de a inceta raportul de munca. In aceasta situatie, preavizul este in favoarea angajatorului. Pentru aceasta, ne indreptam spre art. 81 Codul Muncii:

Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


De asemenea, avem si decizia 7415/R 14-12-2009 a Tribunalului Bucuresti (chiar daca este inainte de modificarea Codului Muncii, ne este de folos, deoarece putem vedea modul de interpretare a instantei a preavizului in aceasta situatie), ce se spune faptul ca preavizul este in favoarea angajatorului si acesta poate renunta la el.

Nici nu este nevoie ca angajatorul sa va oblige sa semnati o incetare a contractului cu acordul partilor, deoarece poate da o simpla decizie de incetare a contractului individual de munca in baza demisiei dumneavoastra oricand dupa momentul in care i-ati prezentat dumneavoastra demisia. Prin acea decizie, renunta, evident, in functie de data la care a fost data, la preavizul ce se acorda in mod legal si este prevazut in Codul Muncii sau in vreun contract (individual, colectiv etc.) in cazul in care acest preaviz ar fi mai mare decat cel prevazut de Codul Muncii.

Intr-adevar, modul in care angajatorul a pus problema in aceasta situatie este deranjant, cat si ilegal, deoarece este obligat sa va plateasca pentru ce este datorat, dar, cu toate astea, este dreptul sau sa renunte la preaviz in cazul demisiei.

Sa nu se inteleaga gresit trebuie specificat faptul ca in situatia in care acesta renunta la perioada de preaviz, nu trebuie sa va plateasca pentru acele ore ce ar fi constituit perioada in cauza.

Aici putem trasa o paralele cu situatia in care se desfiinteaza un post (aici avem preaviz in favoarea angajatului), situatie in care angajatorul poate cere angajatului sa nu se mai prezinte la munca, dar este obligat sa ii plateasca perioada de preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
Octagonic, utilizator
Trebuia depusa plangere penala pt santaj. ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim încetat abuziv în timpul preavizului, fără efectuarea zilelor de concediu la care nu doream să renunț: se poate face corecție în revisal? CSIMAR CSIMAR Pe data de 21.03.2019 inaintez angajatorului demisia cu preaviz de 45 de zile lucratoare (conf cim).In data de 04.04.2019 transmit pe mail ca pot renunta ... (vezi toată discuția)
Demisie, perioada de preaviz echivalata cu concediul de odihna Cygnet_mab Cygnet_mab Buna ziua, Am cerut desfacerea contractului de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 15 zile. Am mentionat ca doresc ca perioada preavizului sa ... (vezi toată discuția)
Reangajare in urma concedierii abuzive (proces castigat ) rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! As vrea sa stiu daca in urma unui proces de concediere abuziva,castigat ,la care printre altele am cerut si reangajarea ,sunt obligata sa ma intorc ... (vezi toată discuția)