avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM încetat abuziv în timpul preavizului, fără ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM încetat abuziv în timpul preavizului, fără efectuarea zilelor de concediu la care nu doream să renunț: se poate face corecție în Revisal?

Pe data de 21.03.2019 inaintez angajatorului demisia cu preaviz de 45 de zile lucratoare (conf cim).In data de 04.04.2019 transmit pe mail ca pot renunta oricand la perioada de preaviz si nu tin sa efectuez tot preavizul daca nu este necesara prezenta mea in filiala (renuntarea la preaviz,nu inseamna si renuntarea la efectuarea zilelor de concediu de odihna).Nu primesc nici un raspuns.In data de 08.04.2019 imi inceteaza contractul de munca si mi se comunica sa predau filiala si sa imi modific demisia.
Solicit (in data de 08.04) corectia datei de incetare,dupa efectuarea zilelor de concediu de odihna neefectuat si a orelor suplimentare pentru ca incetarea a avut loc "pe nepusa masa" si nu vroiam sa am intrerupere intre contracte.Mi se aduce la cunostinta ca este imposibil sa se faca corectia datei in Revisal si ca trebuia sa solicit in scris ca doresc efectuarea zilelor de concediu.
Fac sesizare la itm,pentru corectia datei si mentionez si in sesizare faptul ca nu vroiam sub nici o forma sa am intrerupere intre contracte.
Primesc raspuns : cim-ul a incetat in temeiul articolului 81 alin.7 din Legea 53/2003 republicata.
Intrebare : Angajatorul nu a savarsit un abuz incetand contractul peste noapte si refuzand sa faca corectie asupra datei,contractul sa inceteze dupa efectuarea zilelor de concediu de odihna si orelor suplimentare strict din considerentul sa nu am intrerupere intre contracte.
Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CSIMAR , utilizator 23:13, 12 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.81 alin.7 C.mun., angajatorul, nu salariatul , are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.

Corectie in REVISAL se poate efectua, dar numai daca angajatorul a constatat ca datele introduse sunt gresite .... greseala angajatorului nu este ca v-a incetat la data in cauza c.i.m., ci ca nu v-a anuntat ca renunta la preaviz.

Pe cererea de demisie ce rezolutie s-a pus de catre angajator?
Va multumesc pentru raspuns !!!

Nu stiu ce rezolutie s-a pus pe demisie...demisia in original nu a ajuns la sediu nici pana astazi,a fost trimis doar scanul pe mail.
Pe decizia de incetare scrie ca am solicitat incetarea cim-ului prin demisie in baza art. 81 (7) codul muncii,mentionand ca angajatorul renunta la preavizul de 45 de zile lucratoare si contractul expira la data de 07.04.2019.
Eu in demisie am solicitat incetarea cim-ului in conformitate cu prevederile codului muncii si respectand preavizul de 45 de zile lucratoare,ulterior renuntand la preaviz ! Subliniez ca in demisie nu este specificat nici un articol in baza caruia sa inceteze contractul. Angajatorul incetand contractul "peste noapte"

Consider ca s-a savarsit un abuz deoarece nu mi-a fost adusa la cunostinta renuntarea angajatorului la preaviz,si pentru ca nu mi-au fost respectate drepturile contractuale,posibilitatea efectuarii zilelor de concediu de odihna inainte de incetare.

Ce mai pot face acum ? Si care sunt sansele ca aceasta data de incetare sa fie corecta?

Multumesc !!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca angajatorul a renuntat la preaviz , atunci trebuie sa asigure plata zilelor de preaviz ( chiar daca nu mergeti la munca ), plata orelor suplimentare si a zilelor de CO neefectuate se platesc de asemenea. Deci nu puteti sa il obligati sa schimbe data, insa trebuie sa plateasca 45 zile preaviz , plus zile CO neefectuate plus ore suplimentare. Daca la lichidare nu primiti aceste sume puteti reclama la ITM .
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns,nu stiam aceste informatii.
Da,angajatorul a renuntat la preaviz ( conform deciziei de incetare,art 81(7) ),nu s-a facut plata acestor zile de preaviz neefectuate.
Problema mea este ca am facut deja doua reclamatii la ITM Sibiu (acolo este sediul,punctul de lucru este in Constanta) si inspectorii nici macar nu au sanctionat aceste abuzuri,considera legala atat incetarea cat si refuzul angajatorului de a modifica data incetarii si nu stiu cum sa procedez in continuare...mi s-a comunicat sa ma adresez instantei...Nu stiu ce presupune un astfel de proces si ce voi rezolva si acolo.
Orice sfat / sugestie este binevenita!
Multumesc !
Stimate alexstaneci,poate ne comunicati si baza legislativa in temeiul carui,prin raspunsul dvs., obligati angajatorul la plata perioadei de preaviz la care a renuntat fie total, fie partial?
CSIMAR,,singurul abuz care il pot constata din cele mai sus relatate,este un "abuz de drepturi" din partea dvs.. Sa recapitulam: dvs ati demisionat, deci, ati inregistrat un act unilateral de a inceta activitatea. La incheierea CIM,ati stabilit, prin acord,ca in acest caz dvs. aveti obligatia de a efectua perioada stabilita de preaviz, la care angajatorul a renuntat. In fapt, a renuntat la obligatia care dvs. ii datorati. Referitor la efectuarea CO in natura, angajatorul are perfecta dreptate sa nu-l acorde, deoarece CO- este o perioada de recuperare fizica,psihica pentru buna desfasurare a activitatii, iar dvs. ati demesionat,
La incetarea CIM, angajatorul are obligatia de a va achita zile de CO cuvenite si neefecuate.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)