Buna ziua! Am facut o intelegere verbala cu cineva conform careia trebuia sa-mi execute o lucrare la mansarda casei. Mi-a semnat doar o hartie pentru suma pe care a primit-o ca avans.Mi-a cerut si bani pentru materiale pentru care nu mi-a prezentat nici o factura desi am solicitat-o. Dupa executia tencuielii, m-am dus sa verific ce a facut si am constatat ca tencuiala de la mansarda se macina, ceea ce inseamna ca va cadea. L-am intrebat cum a realizat compozitia materialului si am ccnstatat ca ceea ce a facut este total gresit, iar el de fapt a mintit ca este profesionist. I-am spus ca va trebui sa dea jos tencuiala si sa o refaca dar a refuzat, conditii in care am renuntat la serviciile lui.Acum doresc sa-mi recuperez macar o parte din bani, pentru ca ceea ce a facut nu justifica intreaga suma primita. Facand o plangere la politia locala(rurala) mi se raspunde scurt si fara referire la lege ca faptele descrise de mine(inselaciune) nu sunt de competenta politiei si mi se sugereaza sa merg in instanta din simplu motiv ca nu am un contract incheiat cu respectivul. Ma intreb, toate faptele de inselaciune cercetate si pedepsite au la baza un contract?
Într-adevăr, este destul de posibil ca persoana să fi dorit să vă înșele, dar la fel de bine poate să fie totuși un meseriaș ncompetent.
La varianta în care v-ar fi înșelat, se poate să nu fi respectat compoziția materialelor, tocmai pentru că fie a achiziționat materiale de calitate proastă, fie nu a pus cantitățile necesare pentru ca lucrarea să fie una trainică.
Din păcate, pentru a fi înșelăciune ar trebui să existe dovezi certe că a existat intenția de a vă înșela, și nu neapărat un contract.
Hartia pe care a semnat poate că v-ar fi de folos, dacă în ipoteza în care totuși calea amiabilă nu dă rezultate, într-o acțiune civilă .
Art. 244
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Cati bani dai, atata face, este o vorba, nici gand de inselaciune, atata a stiut "meseriasul".
In constructii este foarte important sa lucrezi cu persoane recomandate daca o faceti in regie proprie, altfel astea sunt consecintele. Asa cum v-a sfatuit colega, va puteti indrepta eventual in civil, cata bataie de cap presupune asta nu mai spun, iar daca individul nu e solvabil totul e de prisos.
Acum, fără a generaliza totuși, nici firmele specializate nu fac mereu ceea ce este corect.Iar asta pentru că lucrează tot așa, cu persoane necalificate.Însă, cel puțin, există șanse mai mari pentru obținerea unor daune, în caz de vicii de construcție, există o garanție.
Nu e înșelăciune. Cei de la poliție au dreptate. Aveți o înțelegere cu persoana respectivă (adică un contract).
Deci dacă nu și-a făcut bine treaba îl puteți da în judecată pentru că nu a respectat înțelegerea, dar va fi foarte greu să dovediți ceva fără un act scris.
Inselaciune sau nu?
d_benone
Buna seara.Sora mea a girat cu apartamentul ei un fost coleg de-al ei cu o suma mare de bani in euro si lei la o banca.Acest individ dupa ce s-a vazut cu ... (vezi toată discuția)