avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua ! In momentul de fata beneficiez de pensie de urmas, fiind proaspat absolvent. Problema este ca voi urma o cariera militara. Este vorba de scoala militara, unde imi sunt asigurate harna, hainele, chiar si o solda lunara. Intrebarea mea este daca voi beneficia in continuare de pensia de urmas ?
Cel mai recent răspuns: alex2353 , utilizator 19:55, 25 Iulie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

3. Nu se precizeaza nicaieri ca daca urmati o forma de invatamant unde sunt asigurate hrana, hainele, chiar si o solda lunara, nu mai beneficiati de pensia de urmas.

4. Daca doriti un raspuns oficial puteti intreba la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org
Multumesc, mi-ati fost de ajutor. Le-am trimis un mail celor de la casa de pensii si astept un raspuns de la ei. O seara buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas iulianico iulianico Buna ziua,am si eu o intrebare am un baietel de 8 ani este orfan de tata de 4 ani jumatate eu am depus dosar pt pensie de urmas dupa 3 luni dupa ce sotul meu a ... (vezi toată discuția)
In cazul in care doresc sa ma recasatoresc cu fosta sotie imi pot pierde pensia de urmas? mariusolimpiu mariusolimpiu Buna ziua, sunt pensionar in varsta de 50 de ani, divortat, cu pensie de urmas, in urma mamei mele decedate, pensie obtinuta in baza unui certificat de ... (vezi toată discuția)
Conditionarea platii pensiei de urmas magdalena03 magdalena03 Copiii mei locuiesc in Germania,dar primesc pensie de urmas in Romania.Ca in fiecare an,am trimis adeverinta de la scoala.Anul acesta insa adeverinta mi-a fost ... (vezi toată discuția)