avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Nulitatea actelor
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Nulitatea actelor

As dori sa imi dati temeiul legal in baza caruia se calculeaza data limita a depunerii unei reclamatii. Este vorba de o reclamatie pentru deteriorarea/ruperea geamantanului, iar raspunsul celor de la Tarom a fost ca am depasit cele 7 zile pentru depunerea reclamatiei.
Am aterizat pe Otopeni in data de 30 iunie 2014, iar reclamatia am transmis-o pe mail in data de 7 iulie 2014, dupa ce am facut o prima reclamatie ce a fost inregistrata la Otopeni chiar dupa ce mi-am luat bagajul, inainte de a iesi din aeroport.
In raspunsul lor, mi-au scris ca sunt in afara termenului legal, fara sa imi dea unul, deoarece:
"Ulterior urma ca, în termen de sapte(7) zile (inclusiv data calatoriei), dvs. să ne trimiteţi o reclamaţie scrisă cu privire la cele întamplate însoţită de celelalte documente necesare soluţionării reclamaţiei."
Am citit legislatia, respectiv Codul de procedura civila, si am gasit la art 181 ca:
"2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;"
Cred ca aceasta prevedere se respecta pe teritoriul Romaniei in toate cazurile. Gresesc?
Urmare unei convorbiri telefonice ulterioare raspunsului, mi-au repetat faptul ca termenul este de 7 zile de la data zborului, nefiind insa in pozitia de a-mi da un temei legal in baza caruia se calculeaza acest termen.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AncaMC , utilizator 23:28, 30 Iulie 2014
Codul civil
Art. 2.553. – (1) Când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie îndeplinit într-un loc de muncă, termenul se va împlini la ora la care încetează programul normal de lucru. Dispoziţiile art. 2.556 rămân aplicabile..

P.S. Vedeti si
Art. 2.521.
(2) De asemenea, dacă prin lege nu se dispune altfel, se prescrie prin împlinirea unui termen de un an şi dreptul la acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
trandafir2, moderator
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bagaj intarziat tarom alexandrab1 alexandrab1 Buna. Ma intorceam din Bangkok-Otopeni via Dubai. Zborul din Bangkok a plecat cu 4,5 ore intarziere incat am pierdut legatura, iar Compania aeriana ne-a ... (vezi toată discuția)
Dispoziții primar cata32 cata32 Dispozițiile primarului se comunică în cel mult 5 zile lucrătoare de la semnarea lor prefectului județului. Ziua în care se emit se ia în ... (vezi toată discuția)
Calcul zile preaviz ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, cum se calculeaza nr de zile de preaviz in cazul unei concedieri, 20 zile lucratoare . data de comunicare, de luare la cunostinta este azi ... (vezi toată discuția)