avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutire de la plata cheltuielilor pe persoana
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutire de la plata cheltuielilor pe persoana

Conform normelor metodologice din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 Articolul 17 litera r , acel 15 zile pe luna - scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană - e obligatoriu sa fie de exemplu de la data de 1 - 15, sau poate sa fie in mai multe transe ( ex. 1-5: 10-15; 20-26)
Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:55, 27 Iulie 2014
Este vorba despre situatia in care locatarul urmeaza sa nu domicilieze efectiv in imobil minimum 15 zile pe luna
Cand intrati in condominiu si cand iesiti semnati condica, cum credeti ca o sa stea cineva sa tina evidenta fiecarui locatar?
Este vorba de onestitatea fiecarui proprietar de a declara numarul persoanelor care locuiesc intr-o luna.
Proprietarul are dreptul sa solicite in scris asociatiei de proprietari, sa fie scoasa o persoana de la cheltuielile de intretinre pentru o luna, daca lipseste din locuinta mai mult de 15 zile (jumatate de luna). Acest drept il are indiferent ca cele 15 zile sunt consecutive sau nu.
Asa cum afirma si @thran, nimeni nu sta cu condica de prezenta la usa sa faca „pontajul” proprietarilor/locatarilor in bloc. Sunt cheltuieli specifice pe nr. de persoane prezente, de aceea, de cand ma stiu la bloc(aproape 50 de ani), a fost important ca proprietarul apartamentului sa faca o declaratie a nr. de persoane.
De cele mai multe ori se intampla ca o familie sa plece in concediu (odata pe an), proprietarul este indreptatit sa solicite scadera nr. de persoane pentru luna respectiva. Multi proprietari anunta din timp asociatia despre acest lucru, dar mai multi nu.
Problema se pune la proprietarii care-si inchiriaza locuinta la studenti, elevi, etc. care la sfarsit de saptamana, ori merg acasa, ori cine stie unde, astfel ca apar intrebari ca cea din topic.
Mai sunt si cei carora „ocazional” sunt vizitati de prieteni/prietene/colegi si incearca sa profite de prevederile legii care spune ce spune ref. cele 15 zile...
Sa zicem ca nu stati 15 zile, ci 14, ce se intampla? Va scuteste asociatia de contributia la plata chet. pe nr. de persoane (la noi in asociatie suma/persoana este de 7,20 lei salubritatea si 3,5 lei energia electrica). Se realizeaza o „economie” in valoare de 10,70 lei, suma care se transfera automat celorlalti proprietari.
Cum spuneam, o data pe an, sa zicem ca procedura este corecta, dar ce se intampla cu unii care vin aproape lunar cu fractiuni, cu carnetelul de evidenta sa-ti demonstreza ca „ eu o tzin de coarne si tu zici ca-i ciuta”... Vedeti aici este marea dilema. Sunt unii care chiar profita, dar asta-i viata, daca poti sa-i tragi in piept pe ceilalti si este bine pentru tine, fa-o cu tupeu.
Daca am gresit in cele de mai sus, „persoanele de fatza sunt excluse”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul legal de 15 zile marianbaluta2002 marianbaluta2002 Buna ziua , am o speta legata de termenul legal de 15 zile la scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si anume : un locatar a facut cerere de la ... (vezi toată discuția)
Scutire de la plata ÎntreŢineri GHEORGHIAN GHEORGHIAN Poate fi scutit de la plata întreţineri un locatar care lipseşte 4 zile pe săptămână din locuiţă într-o lună? (vezi toată discuția)
Calcul intretinere cu o persoana in plus cioro cioro Buna seara! Am si eu o mica intrebare va rog! Stau in chirie, suntem 3 persoane intr-un apartament cu 2 camere ( aprox 70 mp). Administratorul blocului, ... (vezi toată discuția)