avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... AMENDA PARCARE data de PRIMARIE , in ce baza legala ?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

AMENDA PARCARE data de PRIMARIE , in ce baza legala ?

Gata cu libertatea! Printr-un comunicat lapidar, dat publicităţii vineri după-amiaza, conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea a anunţat că începând din 1 august vrea să reia controlul ocupării legale a parcărilor publice cu plată.

„La constatarea contravenţiei, agenţii constatatori vor întocmi o Notă de constatare pe care o afişează sub ştergătorul parbrizului ori pe geamul lateral al autovehiculului, prin care deţinătorii autovehiculelor vor fi înştiinţaţi despre întocmirea proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care vor fi comunicate la domiciliul sau sediul acestora, amenda în acest sens fiind cuprinsă între 150 şi 500 lei, cu posibilitatea plăţii a 75 lei din valoarea minimă a amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal", se menţionează în comunicatul AIO.

Potrivit anunţului, tot din 1 august, AIO îşi va relua şi activitatea de ridicare, transport şi depozitare a autoturismelor care încurcă circulaţia vechiculelor şi a pietonilor prin staţionare neregulamentară.

După cum se ştie, Serviciul de Parcări a încetat să mai aplice amenzi şi să ridice maşinile parcate neregulamentar începând din 1 iulie, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contenciosul administrativ legalitatea celor două taxe de 45 lei, respectiv 300 lei.

În cadrul ultimei reuniuni, Consiliul Local a abrogat cele două taxe. Taxa de 45 lei a fost desfiinţată iar cea de 300 lei a fost rebotezată „contravaloare a serviciilor de ridicare a maşinii".

Cele două măsuri au fost comunicate Prefecturii, iar reprezentanţii municipalităţii sunt convinşi că vor primi avizul de legalitate, fapt pentru care au şi anunţat reluarea activităţii serviciului. Reprezentanţii instituţiei guvernamentale spun, însă, că mai sunt de pus în ordine unele lucruri.

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:57, 4 August 2014
Pana la o alta actiune a Prefectului, legislatia existenta (HCL) se aplica ...cu succes.
In motivarea excepţiei de nelegalitate, petentul a arătat că HCL nr. 103/2011, având ca obiect reglementarea activităţii de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public şi privat a mun. Sibiu, este nelegală pentru următoarele considerente:

Sancţiunile contravenţionale complementare de ridicare, transport şi de depozitare a autovehiculului, prevăzute de această hotărâre, în raport de dispoziţiile art.5 alin. 4 din OG 2/2001, nu pot fi instituite decât prin „legi speciale”, iar nicidecum prin hotărâri de consiliul local, care sunt acte juridice secundum legem.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
lexoradeanu, utilizator
Oradea vs. Sibiu ?? Fiecare HCL este particularizat unei localitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Nota de constatare pentru dispozitie ridicare auto adinasmn adinasmn Rog colegii care ma pot ajuta cu un sfat.. la data de 10.10.2009 mi s-a ridicat masina, parcata pe o strada de pe raza sect 1. la data de 12.10.2009, m-am ... (vezi toată discuția)
Legi parcare autoturism LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general? De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private ... (vezi toată discuția)