Va rog sa ma lamuriti in chestiunea cu deducerea impozitului pe venit pentru chelt. cu auotvehicule.
Subiectul in cauza este un SRL, neplatitor de TVA, impozit pe venit, cu auto in comodat.
In normele de aplicare cod fiscal am vazut urmatoarele
"Persoana impozabilă care aplică deducerea limitată de 50% nu trebuie să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activităţii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevăzute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se înţelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibilă în condiţiile prevăzute la art. 145 şi la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal."
Pe de alta parte in art 145,146 si 147'1 , din ce-mi dau seama ,se vorbeste despre deducere TVA, nu despre deducere impozit pe venit
In conditiile deducerii impozitului pt 50% din cheltuilelile efectuate cu autovehiculul sunt necesare foile de parcurs?
Am intrat in ceata. Sa inetelg ca pentru situatia data (SRL, neplatitor TVA, impozit pe venit) a inregistra sau nu bonuri fiscale pentru combustibil e acelasi lucru?
Eu credeam asa: la final de an am in firma 300 RON. Daca ii scot pe dividende platesc 16%...adica raman cu 252RON.
Daca am un bon de combustibil de 200RON atunci platesc 16% doar pentru diferenta de 100 RON. Adica beneficiul final total ar fi 200RON (in combustibil) + 84RON (dividende).
Impozitul pe venit 3% nu va ofera NICIO DEDUCTIBILITATE. Practic platiti impozit la toata suma acordata drept dividende, fara a va putea scadea vreo cheltuiala.
Deductibilitatile se aplica numai in cazul firmelor platitoare de impozit pe profit nu microintreprinderilor.
Veti plati impozitul de 16% pe suma de 300 de lei (profitul net) si veti putea lua dividende in suma de 252 lei. Cei 200 de lei de benzina pe care i-ati cheltuit deja in timpul anului nu se iau in calcul. I-ati cheltuit deja. Se ia in cacul numai ceea ce ramane efectiv (bani) de repartizat ca dividende. Daca acei bani sau o parte din ei, i-ati bagat in stocul de marfa sau in mijloace fixe, nu veti putea lua dividende in bani.
La microintreprinderi, daca nu lucrati cu marje mari de adaos / profit (peste 40%) o sa fiti uimit de cat de putini bani cash va raman dupa ce va platiti toate taxele.