sevenx a scris:
Am intrat in ceata. Sa inetelg ca pentru situatia data (SRL, neplatitor TVA, impozit pe venit) a inregistra sau nu bonuri fiscale pentru combustibil e acelasi lucru?
Eu credeam asa: la final de an am in firma 300 RON. Daca ii scot pe dividende platesc 16%...adica raman cu 252RON.
Daca am un bon de combustibil de 200RON atunci platesc 16% doar pentru diferenta de 100 RON. Adica beneficiul final total ar fi 200RON (in combustibil) + 84RON (dividende).
Gresesc?
Exista o astfel de reglementare in Codul fiscal la art. 7 Definiţii ale termenilor comuni
12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:
a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;
b) o distribuire efectuată în legătură cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor de participare proprii de către persoana juridică, ce nu modifică pentru participanţii la persoana juridică respectivă procentul de deţinere a titlurilor de participare;
c) o distribuire în bani sau în natură, efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice;
d) o distribuire în bani sau în natură, efectuată cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de către participanţi;
e) o distribuire de prime de emisiune, proporţional cu partea ce îi revine fiecărui participant.
Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile achiziţionate de la un participant la persoana juridică peste preţul pieţei pentru astfel de bunuri şi/sau servicii, dacă suma respectivă nu a făcut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.
Daca doriti sa considerati bonul de combustibil dividend puteti, dar nu vad atunci de ce il mai inregistrati. Poate doar ca sa va reglati soldul la registrul de casa.
Nu cred insa ca ANAF sa considere acel combustibil ca dividend, mai ales daca aveti un autoturism in proprietate/leasing/chirie/comodat. Dar poate sa existe si o astfel de interpretare, nu aveti foi parcurs, deci nu se poate demonstra ca il folositi in scopul afacerii, si deci e in scop personal al asociatului. Dar pana acum nu am intalnit o astfel de abordare din partea ANAF, mai ales daca e vorba de un consum cat de cat normal, raportat la venituri. Adica nu venituri de 1000 lei/luna si combustibil de 900 lei.