avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate 50% si foile de parcurs
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate 50% si foile de parcurs

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in chestiunea cu deducerea impozitului pe venit pentru chelt. cu auotvehicule.

Subiectul in cauza este un SRL, neplatitor de TVA, impozit pe venit, cu auto in comodat.

In normele de aplicare cod fiscal am vazut urmatoarele
"Persoana impozabilă care aplică deducerea limitată de 50% nu trebuie să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activităţii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevăzute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se înţelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibilă în condiţiile prevăzute la art. 145 şi la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal."

Pe de alta parte in art 145,146 si 147'1 , din ce-mi dau seama ,se vorbeste despre deducere TVA, nu despre deducere impozit pe venit

In conditiile deducerii impozitului pt 50% din cheltuilelile efectuate cu autovehiculul sunt necesare foile de parcurs?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 10:27, 30 Iulie 2014
Sunt deja uimit :).

Pai tocmai asta ziceam tot este mai bine sa decontez acel bon de 200ron decat sa-l las in firma urmand sa-l incasez in dividende, chiar daca nu beneficiez si de alte deduceri.
De fapt de aici a plecat intreabarea pentru topic: A. in cazul dat exista vre-un avantaj in a deconta bonurile de combustibil si B. trebuie foi de parcurs .

Inteleg ca raspunsul este
A. da, exista doar la incasarea dividendelor
B. nu sunt necesare foile de parcurs
Pentru ca impozitarea se face la venituri, puteti sa inregistrati in contabilitate cate bonuri de combustibil doriti, atata vreme cat exista venituri pentru acoperirea lor. Opinia mea este ca ar trebui sa tineti foaie de parcurs si FAZ pentru auto, pentru ca, la un moment dat va va veni un control de la ANAF si daca va va gasi o cantitate enorma de combustibili inregistrata in contabilitate, acele cheltuieli vor fi "reclasificate" ca dividende (bani scosi din firma) si se va aplica impozitul si penalitati. Avand foile de parcurs veti putea justifica kilometri facuti cu auto in interesul activitatii desfasurate. Orice folosire in interes personal se impoziteaza cu 16%. Foamea de bani a statului e imensa si e bine sa stiti la ce sa va asteptati.
sevenx a scris:

Am intrat in ceata. Sa inetelg ca pentru situatia data (SRL, neplatitor TVA, impozit pe venit) a inregistra sau nu bonuri fiscale pentru combustibil e acelasi lucru?

Eu credeam asa: la final de an am in firma 300 RON. Daca ii scot pe dividende platesc 16%...adica raman cu 252RON.
Daca am un bon de combustibil de 200RON atunci platesc 16% doar pentru diferenta de 100 RON. Adica beneficiul final total ar fi 200RON (in combustibil) + 84RON (dividende).

Gresesc?


Exista o astfel de reglementare in Codul fiscal la art. 7 Definiţii ale termenilor comuni

12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;

b) o distribuire efectuată în legătură cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor de participare proprii de către persoana juridică, ce nu modifică pentru participanţii la persoana juridică respectivă procentul de deţinere a titlurilor de participare;

c) o distribuire în bani sau în natură, efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice;

d) o distribuire în bani sau în natură, efectuată cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de către participanţi;

e) o distribuire de prime de emisiune, proporţional cu partea ce îi revine fiecărui participant.

Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile achiziţionate de la un participant la persoana juridică peste preţul pieţei pentru astfel de bunuri şi/sau servicii, dacă suma respectivă nu a făcut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.


Daca doriti sa considerati bonul de combustibil dividend puteti, dar nu vad atunci de ce il mai inregistrati. Poate doar ca sa va reglati soldul la registrul de casa.

Nu cred insa ca ANAF sa considere acel combustibil ca dividend, mai ales daca aveti un autoturism in proprietate/leasing/chirie/comodat. Dar poate sa existe si o astfel de interpretare, nu aveti foi parcurs, deci nu se poate demonstra ca il folositi in scopul afacerii, si deci e in scop personal al asociatului. Dar pana acum nu am intalnit o astfel de abordare din partea ANAF, mai ales daca e vorba de un consum cat de cat normal, raportat la venituri. Adica nu venituri de 1000 lei/luna si combustibil de 900 lei.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

sevenx a scris:

Dar pana acum nu am intalnit o astfel de abordare din partea ANAF, mai ales daca e vorba de un consum cat de cat normal, raportat la venituri. Adica nu venituri de 1000 lei/luna si combustibil de 900 lei.


Pai tocmai asta era "ideea de business" a omului. Sa nu mai ridice dividende, supuse impozitului, ci sa bage bonuri de combustibili, la greu, fara foi de parcurs... Ca poate aia de la ANAF sunt batuti in cap si nu se prind ca sunt sume prea mari inregistrate in contabilitate ca si cheltuieli cu combustibilii. Nu recomand o asemenea imprudenta.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
kres, utilizator
S-a ajuns la o exagerare. Ideea nu era sa nu se mai ridice dividende si sa fie bagate bonuri in nestire. Sa trecem pe concret, luand o luna de exemplu: incasari 3000lei, bonuri combustibil 200 lei....pt ca se calculeaza 7% iar eu consum de fapt 11-12% mergand prin oras...ideea era sa-mi scot macar combustibilul consumat, adica sa am un bon de 400lei.

Alte discuții în legătură

Deductibilitate bonuri benzina morodansv morodansv Noua lege a bonurilor de combustibil din 14.03.2013 se aplica si cei care nu sunt platitori de tva, dar care inregistreaza cheltuieli cu combustibil? (vezi toată discuția)
Alocarea cheltuielii cu carburantii pe vehicule trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Bonul fiscal /factura simplificata pentru carburanti, este reglementat de Codul fiscal art.155 (11)(12)(20) si HG 84 /2013 care modifica pct.46(3), ... (vezi toată discuția)
I.i. decontare bonuri de benzina lady34 lady34 daca am contract de comodat pe un autoturism ...in ce conditi pot deconta bonurile de combustibil si intretinerea autoturismului? (vezi toată discuția)