avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pentru mostenire
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pentru mostenire

In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor pentru care am platit un impozit de 170 lei. In 2014 cei de la Casa de Asig. de Sanatate mi-au cerut adeverinte pe toate veniturile realizate in ultimii 5 ani de la Admin.Financiara unde figurez si cu acest certificat de mostenitor. Cei de la Casa de Asig. de Sanatate ma pun sa platesc 5,5% din valoarea lui. Este normal sa platesc acesti 5.5% la Casa de Sanatate? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:59, 17 Septembrie 2014

Sumele primite cu titlu de moştenire, conform documentelor care atestă acest fapt, sunt venituri neimpozabile şi pentru aceste sume nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Da, este normal. Pana la 1 iulie 2012, un teren primit drept mostenire de o persoana nesalariata, intra in sfera de aplicare a CASS.
Este dupa 1 iulie 2012.
La data la care ati realizat tranzactia era in vigoare faimosul articol 257, lit2, pct e)-f) din Legea 95/2006 (in prezent abrogat - OUG 2_2014, daca nu gresesc, pe motive de neconstitutionalitate). Acest articol avea, la data la care ati realizat dvs. succesiunea, urmatorul cuprins:

CASS se calculeaza asupra:

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Din cate stiu numai CAS Ilfov s-a cramponat de prevederea subliniata mai sus si a trimis decizii de impunere din oficiu pentru sumele rezultate din tranzactii imobiliare, nefiind clar daca acel articol se refera la astfel de sume, incadrate din exces de zel la "si alte venituri".

Dupa cum spuneam, art. 257 a fost atacat la Curtea Constitutionala si ulterior abrogat dar din cu totul alte motive, respectiv prevederea tembela din ultimul rand al articolului cea care spune ca contributia nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut, ceea ce este o aberatie.

Va sugerez sa contactati un avocat pentru a stabili cu exactitate daca la data tranzactiei era in vigoare art. 257, 2, f) mai ales ca, de la 1 iulie 2012, contributiile au inceput sa fie stabilite si colectate de ANAF in baza Codului Fiscal.
De la 1 iulie 2012 intra in vigoare OUG 125/2011 care reglementeaza contributiei CASS raportat la persoanele fara venituri constante prin art.296 ^27.Nu abroga art257 al 2.lit.f
dar ca lege organica (Cod Fiscal) are prioritate in aplicare in fata Legii Speciale (Legea Sanatatii).
Prin urmare sintagma "alte venituri supuse impozitului pe venit "care era asociata cu art.41lit.h) Cod Fiscal ,fara a face trimitere in mod expres la acesta ,care la randul sau ne trimite la art.77^1 al.3 ,nu mai produce efecte intrucat in CF a fost introdusa sintagma
"venituri din alte surse" cu trimitere la art 78 CF care la al.2 eexclude art 41CF.
Prin OUG 88/2013 :
La articolul 257, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: „(2) Veniturile asupra carora se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate sunt prevazute in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”

In acelasi timp tot prin OUG 125/2011 Casa de Sanatate nu mai avea competenta daca succesiunea a fost finalizata dupa 01.07.2012 prin faptul ca dreptul de creanta a luat nastere o data cu baza de calcul deci :
Art. V
(1) Începand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.


Deci daca transferul dreptului de proprietate s-a produs dupa data de 1.07.2012 nu datorati contributie CASS.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozite si contributii la vanzarea unui imobil de către o persoană care nu lucrează cu cim elenagabi elenagabi Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Nu sunt angajatîă şi doresc să vând un teren (terenul este proprietatea mea, moştenit în ... (vezi toată discuția)
Cass la vanzari imobile lucianrosca lucianrosca Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ... (vezi toată discuția)
Motive de recurs - hotarare neintemeiata. neaplicarea cass veniturilor din contracte civile realizate de angajati in 2011. Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Va rog sa supunem dezbaterii motivele de recurs si speta, in fapt si in drept. S-a formulat CONTESTATIE IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV impotriva unei ... (vezi toată discuția)