Sotul meu a aflat ca figureaza in CIP cand am optat sa aplicam pentru un credit imobiliar. Stiind ca nu a avut datorii la banci a facut investigatii detaliate. Am aflat ca datoria provenea de la comisionul de administrare cont pentru cardul de salarii.
La vechiul loc de munca a avut descoperit de cont pe cardul de salarii. Dupa ce si-a schimbat jobul a mers la banca si a solicitat inchiderea contului. Functionarul bancar a taiat cardul in fata lui si i-a comunicat ca i se va inchide si contul bancar aferent avand in vedere ca nu figura cu niciun debit. Ei, de la vorbe la fapte e cale lunga. Probabil, ocupat fiind a omis sa inchida si contul bancar sau nu a finalizat operatiunea si s-a acumulat un sold de cca 17 lei, care s-a considerat datorie.
Sotul meu a mers la banca, i s-a comunicat ce suma are de plata si sotul meu a platit-o in ideea ca il vor scoate din CIP. Surpriza a fost ca functionara a recunoscut verbal ca e greseala lor, dar nu pot sa il scoata din CIP.
Va rog sa ma indrumati cum trebuie sa procedez ca sa il pot scoate pe sotul meu din CIP.
Buna ziua!
Sunteti sigura ca este vorba de CIP si nu de CRC (cetrala riscurilor de credit, fosta centrala a riscurilor bancare)? CIP-ul reprezinta "reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor specifice incidentelor de plăţi produse de titularii de cont cu cecuri, cambii şi bilete la ordin"... din cate am vazut, cazul mentionat de dumneavoastra nu ar avea legatura cu CIP...
Cat despre "nu pot sa-l scoata din...", personal sunt convins ca este o situatie care se rezolva prin cuvintele magice "Autoritatea Nationala Pentru protectia Consumatorului". Nu de alta, dar in Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea la BNR a Centralei Riscului de Credit (fostă Centrala Riscurilor Bancare) exista un capitol III care se cheama "corectarea erorilor"
In plus, mentiunile din CRC nu reprezinta elemente care blocheaza automat posibilitatea accesarii unui credit: Astfel, in functie de informatiile inscrise (valoarea datoriilor, frecventa neexecutarii platilor, vechimea ultimului incident), banca analizeaza daca respectivele inscrieri sunt sau nu relevante pentru noua cerere de credit.
Faceti o eroare referidu-va la Centrala Incidentelor de Plata (CIP). Aici se inregistraza persoanele care au avut incidente cu cecuri, bilete la ordin sau cambii. In cazul dvs. este vorba de Centrala Riscului de Credit (fosta Centrala a Riscurilor Bancare). In cazul in care anumite date au fost raportate eronat, cum spuneti ca este vorba in cazul dvs., institutia bancara care a facut inscrierea poate sa corecteze sau sa stearga aceste informatii din baza de date a CRC (vezi Regulamentul BNR nr. din 2/2012 - capitolul III). Cand cei de la banca spun ca nu se poate ori nu cunosc legislatia bancara, ori nu au chef sa se complice. In realitate se poate. Daca nu doresc sa faca acesta corectie din proprie initiativa desi sunt obligati s-o faca, primul pas este sa completati formularul F9 - Cerere de conciliere si sa-l transmiteti bancii (sa nu uitati sa obtineti nr. de intregistrare).
Incidenta bancara
ella86
Ce i se poate intamplaunei persoane juridice care intra in incidenta de plata?Acesta isi plateste datoria fata de furnizor cu cash, dar intre timp este citat ... (vezi toată discuția)