avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere bani CEC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere bani CEC

buna ziua , bunicul meu a decedat acum 6 ani de zile si facand curat in toata casa , peste tot am gasit un cec pe care scrie " Casa de economii si consemnatii a republicii socialiste , Cec , Libret de economii cu dobanda " - are o suma pe care doresc sa o scot , dar am primit raspuns la ghiseu ca nu mai este valabil , cum este posibil asa ceva ? banii bunicului meu au ramas in contul lor ? va rog frumos ajutati-ma cu un sfat bun , va multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:58, 28 Iulie 2014
Intre timp, dupa 1989, s-a facut reforma monetara si s-au taiat 4 zerouri, cand s-a trecut de la lei ROL la lei RON. Probabil suma pe care ati putea sa o recuperati astazi, este foarte mica, chiar daca se calculeaza dobanda.
In mod normal, daca va prezentati la ghiseu, functionarul trebuie sa calculeze dobanda si sa va dea suma rezultata. Va puteti adresa sefului agentiei CEC daca functionarul de la ghiseu, nu doreste, sa faca calculul respectiv, din comoditate sau alt motiv.
Un exemplu (din propria experienta): la un livret CEC cu valoare de 5.000 lei ROL, cu dobanda si castiguri in autoturisme, cumparat de parinti/ bunici/ de catre noi, cei mai in varsta, ar reveni o suma mai mica de 5 lei RON.
Statul nu a avut in vedere, pana in prezent, sa despagubeasca pe detinatori de astfel de livret CEC (cu dobanda si castiguri in autoturisme, cu dobanda si castiguri in lei, cu dobanda si castiguri in locuinte, etc.), dupa modelul celor care au depus bani la CEC inainte de 1989, pentru cumpararea de autoturisme, motivand ca nu i-a oprit nimeni pe romanio, sa scoata banii, dupa 1989, pana la reforma monetara, anuntata din timp si cu posibilitati ulterioare de schimbare la banca nationala, o perioada de timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet cec din 1995 ioanasss ioanasss Buna ziua, Detin un libret CEC din anul 1995. Daca merg cu el la CEC se calculeaza dobanda la suma inscrisa in carnet, respectiv 320 RON? Multumesc! (vezi toată discuția)
Despagubire pt carnetele de cec din anii 1988-1989 slivneanu2001 slivneanu2001 Despagubire pt carnetele de CEC se dau?Am fost la cec si am primit raspuns ca : \"nu mai exista un astfel de depozit in baza noastra de date\". Mai se pot ... (vezi toată discuția)
Libret economii florinvw4 florinvw4 Buna ziua, am o intrebare : am un Libret de economii eliberat in 1988, pe care am o suma de bani .Mai este valabil? Va multumesc . (vezi toată discuția)