avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Nedeclararea unui apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Nedeclararea unui apartament

Buna ziua

Am un apartament achizitionat in 1990 pe care nu l-am declarant la fisc dar pt care am platit taxele la zi.
Doresc sa stiu care este amenda si in ce suma ,pt ca vreau sa-l declar.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valibratu , utilizator 18:16, 28 Iulie 2014
Nu am inteles, de unde ati stiut cat sunt taxele din moment ce nu l-ati declarat? Mai aveti alte imobile?
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Am platit pe rolul vechiului propietar.
Valibratu a scris:

Am platit pe rolul vechiului propietar.


Mergeti sa rectificati situatia, depunand declaratia. Nu ar trebui sa fie probleme, din moment ce impozitul a fost achitat.

Totusi potrivit Cod fiscal:

ART. 294 Sancţiuni

(1) Nerespectarea prevederilor prezentului titlu atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:

......

b) nedepunerea declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;

(3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).


In plus daca mai aveti si alte cladiri trebuie sa depuneti in functie de situatia d-voastra si a declaratiei speciale:

ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare a doua cladire bogdancristi bogdancristi Buna ziua, Am o intrebare legata de impozitul pe cladiri, in cazul meu fiind o situatie mai ciudata. Adresa de domiciliu o am in Slatina,jud Olt dar nu eu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire spit- declararea schimbarii domiciliului la serviciul public de impozite si taxe locale bubulina29 bubulina29 Buna ziua! In noiembrie 2011 mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu, imediat C.I., insa am amanat pana acum schimbarea actelor masinii, in primul rand ... (vezi toată discuția)
Impozit a doua proprietate bellefille bellefille Impozitul pentru pentru urmatorul imobil in afara celui de domiciliu se majoreaza cu65%,zice la lege.65%din ce? (vezi toată discuția)