Buna ziua,
Situatia concreta este urmatoarea: Amandoi parintii au murit de mai mult de 10 ani. Acum, cei 6 copii ai lor se gandesc sa dezbata succesiunea, dar nu sunt de acord cu impartirea bunurilor.
Ma intereseaza sa stiu daca, in cazul deschiderii procedurii succesorale in instanta, in masa succesorala intra si bunurile care au fost transmise de catre parinti copiilor cu acte in timpul vietii lor. Mentionez ca doar 2 din cei 6 copii au primit terenuri cu acte in timpul vietii parintilor (cred ca la casatoria lor), iar ceilalti 4 ( mai mici) absolut nimic. Acum, si cei 2 care au primit deja teren de la parinti din timpul vietii lor,vor sa participe in mod egal la impartirea bunurilor care au mai ramas de la parinti. Este corect? Dpdv legal cei 2 au drepturi egale cu cei patru in impartirea bunurilor care le mai aveau parintii la data mortii lor sau instanta va impartii bunurile doar intre cei 4 frati care nu au primit nimic pana acum?
Si inca o intrebare: Din cei 4 frati, doar 1 locuieste vara in casa bunicilor, platind impozitul pe casa, terenuri, etc. In acest fel el dovedeste ca a acceptat succesiunea tacit. Ceilalti 3 (din cei 4 patru care nu au nimic pe numele lor) nu stiu cum pot dovedi acceptarea succesiunii pt ca nu au facut nici declaratia notariala in termen de 6 luni si nici nimic altceva. Ce se intampla in cazul acesta?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cu stima pt profesia dvs.,
Mirela
Buna ziua,
La dezbaterea succesiunii in fata instantei va trebui sa solicitati, daca exista "Foaile de zestre" sau Foile dotale date de parinti celor despre care spuneti ca au primit pamant si includerea acelor terenuri in masa succesorala.
Daca despre cei 3 copii care nu au facut acte de acceptare expresa sau tacita, nu ridica nimeni exceptia neaacceptarii in termen, ei intra la succesiune fara probleme.
daca cineva ridica acea exceptie vor putea, daca asa apreciaza judecatorul, sa fie inlaturati.
Va sfatuiesc sa consultati si un avocat din zona care sa va descurce in hatisul legislativ.
La intrabarea 1. totul depinde prin ce fel de acte au primit teren cei 2 copii mai mari si la a-2-a intrebare ceilati 3 copii pot face dovada acceptarii tacite a succesiuni chiar si prin simplu fapt ca au luat din bunurile mobile.Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
"va trebui sa solicitati, daca exista "Foaile de zestre" sau Foile dotale date de parinti" Sincer nu cred ca exista. Daca exista, sunt la ei sau le pot solicita de la primarie?
Da, pana la urma o sa apelez la un avocat, dar inainte doresc sa ma informez un pic.
Eu sunt o nepoata, iar 3 din cei 4 frati vor sa imi cedeze mie dreptul lor in schimbul despagubirii financiare. Fiind casa bunicii ma intereseaza, dar investesc financiar doar dupa ce stiu ca o sa si reusim. Deocamdata unul din cei 2 frati, care deja au de la bunici mei, nu vrea sa renunte afirmand ca are drept egal cu ceilalti 4 la casa parinteasca desi el a primit alta casa si pamant pe numele lui si le foloseste deja de mai bine de 30 de ani!
Mi-ar prinde bine niste sfaturi juridice!
Inainte de depunerea cererii in instanta trebuie mers la notar pt procedura de verificare in Registrele notariale??? Ce rol are?
In aceeasi actiune judecatoreasca se poate trece pe numele meu sau se face ulterior act de vanzare cumparare?
In ce moment trebuie cadastru: sa il facem inainte sau cand cere judecatorul?
Stiu ca poate dura mult, dar cam cat dureaza, in medie, un astfel de proces?
„Procedura de verificare în Registrele notariale” (de fapt nu se numește așa), este importantă doar pentru cel care introduce acțiunea în partaj, adică cel care îi dă în judecată pe ceilalți frați.
Dacă D-voastră îi chemați în judecată pe ceilalți frați, va tebui să solicitați o „încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale” (de fapt asta este acea procedură) de la un notar de la domiciliul celui decedat.
Dacă sunteți chemat în judecată nu aveți nici o procedură prealabilă.
Dacă cei doi au primit bunuri ale părinților în timpul vieții acestora e esențial de știut dacă le-au fost vândute acele bunuri sau le-au fost donate.
Dacă le-au fost vândute, e mai greu de făcut ceva, în schimb dacă le-au fost donate, puteți cere reducțiunea donațiilor.
Mostenire complicata
Send
Caut pareri cat mai avizate dupa care sa-mi formez o imagine cat mai clara. Pe scurt, vreau sa stiu daca se merita sa-mi bat capul.
Context:
Se doreste ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune
popc
Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca ... (vezi toată discuția)