Buna ziua,
Situatia mea sta in felul urmator: Suntem 3 fratii, parintii mei inainte de deces au donat casa parinteasca unuia dintre nepoti, un act cu care sunt in total dezacord , acestia mi-au ascuns aceasta situatie tot acest timp urmand ca dupa decesul acestora sa aflu. Pe langa aceasta casa mai exista o serie de terenuri agricole iar ei vor sa faca acum dezbaterea de mostenire pe acele terenuri , pot accepta dezbaterea pe acele terenuri ca mai apoi sa atac actul de donatie sau prin simpla mea acceptare a terenurilor sunt de acord in mod tacit si cu actul de donatie. Cum ar trebui sa procedez ?
Donația este încheiată prin act NOTARIAL, și este perfect valabilă.
Puteți cere în fața instanței de judecata, doar reducțiunea. Asta presupune ca veți primi din bunul donat doar 50% din cât ați fi avut dreptul daca nu era actul de donație.
Dar donația nu poate fi atacată.
Pentru restul bunurilor care nu au fost donate, succesiune se dezbate normal la NOTAR.
Pentru reducțiunea donației vă puteți adresa doar judecătoriei.
Bunul donat nu se poate dezbate ca succesiune la notar.
Prin decizia instanței, 50% din casă va rămâne nepotului ca donație, iar cealaltă 50% va fi împărțită între cei 3 frați.
Dacă unul dintre frați este părintele nepotului care a primit donația, acesta poate renunța la partea sa de reducțiune în favoarea copilului său care a primit donația, și astfel nepotul va beneficia de un procent de 66,66% din imobil.
Rezerva dvs succesorala este jumătate din cota legală, adică 1/6.
Dacă valoarea terenurilor satisface rezerva dvs succesorala, acțiunea dvs de reductiune a donatiei nu va avea succes.