avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate accepta doar o parte din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate accepta doar o parte din mostenire?

Buna ziua,
Situatia mea sta in felul urmator: Suntem 3 fratii, parintii mei inainte de deces au donat casa parinteasca unuia dintre nepoti, un act cu care sunt in total dezacord , acestia mi-au ascuns aceasta situatie tot acest timp urmand ca dupa decesul acestora sa aflu. Pe langa aceasta casa mai exista o serie de terenuri agricole iar ei vor sa faca acum dezbaterea de mostenire pe acele terenuri , pot accepta dezbaterea pe acele terenuri ca mai apoi sa atac actul de donatie sau prin simpla mea acceptare a terenurilor sunt de acord in mod tacit si cu actul de donatie. Cum ar trebui sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: AndreiD08 , utilizator 23:18, 8 Noiembrie 2019
Donația este încheiată prin act NOTARIAL, și este perfect valabilă.
Puteți cere în fața instanței de judecata, doar reducțiunea. Asta presupune ca veți primi din bunul donat doar 50% din cât ați fi avut dreptul daca nu era actul de donație.
Dar donația nu poate fi atacată.

Pentru restul bunurilor care nu au fost donate, succesiune se dezbate normal la NOTAR.

Pentru reducțiunea donației vă puteți adresa doar judecătoriei.
Bunul donat nu se poate dezbate ca succesiune la notar.

Prin decizia instanței, 50% din casă va rămâne nepotului ca donație, iar cealaltă 50% va fi împărțită între cei 3 frați.

Dacă unul dintre frați este părintele nepotului care a primit donația, acesta poate renunța la partea sa de reducțiune în favoarea copilului său care a primit donația, și astfel nepotul va beneficia de un procent de 66,66% din imobil.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Dapix, utilizator
Rezerva dvs succesorala este jumătate din cota legală, adică 1/6.
Dacă valoarea terenurilor satisface rezerva dvs succesorala, acțiunea dvs de reductiune a donatiei nu va avea succes.
Cum pot calcula daca valoarea terenurilor satisface rezerva succesorala ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau donatie casa kpdaniel kpdaniel suntem doi frati care am mostenit prin succesiune o casa , fiecare are 50% , doresc sa dau cei 50% mosteniti din casa nepotului meu , partea mea , o pot vinde ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)