suntem doi frati care am mostenit prin succesiune o casa , fiecare are 50% , doresc sa dau cei 50% mosteniti din casa nepotului meu , partea mea , o pot vinde acestuia fara acordul celuilalt proprietar (fratele) care detine 50%? ce varianta e mai buna pentru a nu fi contestat in judecata? as dori sa imi explicati pentru toate variantele ce si de ce se pot contesta in judecata ( vanzare , donatie , testament , etc)
Da, se poate.
Nepotul va rămâne proprietar in indiviziune cu fratele dvs.
Testamentul nu e cea mai bună variantă pentru că nu este act de proprietate, ci doar o dispozitie pentru cauza de moarte, urmând ca la decesul dvs nepotul să dezbată succesiunea. Vor trebui să fie prezenți și moștenitorii dvs, să declare recunosc testamentul si ca sunt de acord cu el.
Vânzarea presupune existența unui pret sincer (stabilit cu intenția de a fi platit) și serios (sa reflecte valoarea obiectului vanzarii). Vânzarea este o varianta, în măsura în care nepotul va achita in concret prețul. Altfel, se prezuma a fi donație deghizată.
Donația este o altă varianta.
Însă dacă acea jumătate este singura dvs avere și nu mai dețineți alte bunuri, moștenitorii rezervatari ai dvs (soția, copiii și parintii) pot solicita reductiunea acestei donații, daca le este încălcată rezerva succesorala.