avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare sau donatie casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare sau donatie casa

suntem doi frati care am mostenit prin succesiune o casa , fiecare are 50% , doresc sa dau cei 50% mosteniti din casa nepotului meu , partea mea , o pot vinde acestuia fara acordul celuilalt proprietar (fratele) care detine 50%? ce varianta e mai buna pentru a nu fi contestat in judecata? as dori sa imi explicati pentru toate variantele ce si de ce se pot contesta in judecata ( vanzare , donatie , testament , etc)
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:05, 14 Martie 2018
Da, se poate.
Nepotul va rămâne proprietar in indiviziune cu fratele dvs.
Testamentul nu e cea mai bună variantă pentru că nu este act de proprietate, ci doar o dispozitie pentru cauza de moarte, urmând ca la decesul dvs nepotul să dezbată succesiunea. Vor trebui să fie prezenți și moștenitorii dvs, să declare recunosc testamentul si ca sunt de acord cu el.
Vânzarea presupune existența unui pret sincer (stabilit cu intenția de a fi platit) și serios (sa reflecte valoarea obiectului vanzarii). Vânzarea este o varianta, în măsura în care nepotul va achita in concret prețul. Altfel, se prezuma a fi donație deghizată.
Donația este o altă varianta.
Însă dacă acea jumătate este singura dvs avere și nu mai dețineți alte bunuri, moștenitorii rezervatari ai dvs (soția, copiii și parintii) pot solicita reductiunea acestei donații, daca le este încălcată rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)