avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Relatii sexuale cu un minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Relatii sexuale cu un minor

Buna ziua!

Am o amica care are o intrebare privind o situatie.
Ea este intr-o lupta prin tribunale si prin declaratii la politie cu fostul sot. De curand a aflat ca fostul sot, care se afiseaza un tip foarte corect si cu comportament ireprosabil, a avut recent o relatie cu o minora (inclusiv relatii sexuale). Amica mea se gandeste ca ar scapa de o gramada de dureri de cap daca s-ar incepe urmarirea penala impotriva fostului sot pt asa ceva.

Deci dumneaei stie de aceasta relatie si aceasta fapta. Intrebarea e cine trebuie sa reclame fapta? Ea ar putea face acest denunt sau doar anumite persoane, indreptatite juridic, pot face denuntul?
La alin.3, nu trebuie sa fie medic, profesor, educator, raporturile de autoritate pot imbraca orice forma, atunci cand confera posibilitatea unei persoane sa controleze, sa sanctioneze sau sa recompenseze material sau emotional minorul, poate fi autoritate sociala, religioasa etc.
Intr-adevar subiectul activ este calificat in sensul ca trebuie sa fie major si sa aiba autoritate de drept si de fapt asupra minorului, sa abuzeze de acest ascendent pe care il are asupra lui sau de increderea pe care i-o acorda minorul.
In cazul agravantei de la alin.4 lit.b, autorul este calificat: tutore, curator, supraveghetor, ingrijitor, medic, profesor sau educator al minorului.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Dupa parerea mea se exagereaza daca se incearca incadrarea pe alin 3 in aceste circumstante deoarece textul de lege este aplicabil atunci când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei si in plus, este si foarte greu de dovedit in concret.

Este suficient sa isi angajeze avocat dibaci si orice acuzare ar cadea chiar daca ar fi vorba de o infractiune ( ceea ce mie insa nu imi pare in speta).
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va dati seama ca ceea ce am aratat eu sunt generalitati, nu ma gandeam neaparat la cazul de fata, unde evident ca este dificil sa probezi in concret.
Da, mi-am dat seama dar userul nu cred ca a inteles.
El sau ea crede ca daca se depune plangere persoana ajunge dupa gratii...ceea ce este total eronat...
Deschide o cutie a Pandorei si probabil ca dupa aceea va avea nevoie sa plateasca avocat intrucat vor aparea tot felul de razbunari si litigii...
Din acest motiv am adus in discutie o eventuala incidenta a art.268 c.p.

Alte discuții în legătură

Relatie cu minora de 15 ani- consecinte? vlad2164 vlad2164 am 21 de ani si am o relatie cu o fata de 15 ani.parintii ei ne ameninta ca ne despart si ca o sa ajung la politie pentru corupere.fata le zice ca nu are ... (vezi toată discuția)
Act sexual de buna voie cu o persoana sub 18 ani todoranvb todoranvb Buna ziua, as dorii sa intreb care ar fii consecintele intretinerii unui act sexual cu o persoana cu care sunt implicat intr-o relatie serioasa care ar avea ... (vezi toată discuția)
Corupere de minori? armandonfs armandonfs Sunt confuz si as dori niste raspunsuri, am 21 de ani iar prietena mea 17 proaspat impliniti,intretinusem relati sexuale iar parinti ei nu sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)