avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prevedere C.C.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prevedere C.C.M

In ccm era prevazut 4 ore de lucru,4 ore posibilitatea de a ramine liber pentru a-ti cauta de lucru.Dupa 10 zile libere,platite esti readus la lucru.Acele zile libere trebuie recuperate prin ore de munca,din zilele de concediu sau nu se recupereaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 30 Iulie 2014
Despre care CCM este vorba?

Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. deexemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz av trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

Daca exista astfel de prevederi la nivel de angajator , atunci salariatul are dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Altfel spus, fie vine la munca 4 ore/zi timp de 20 de zile lucratoare , fie vine la munca 8 ore/zi timp de 10 zile.

De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN care sa prevada acest lucru pentru toti angajatorii.
Era vorba de contractul colectiv de munca la nivel de unitate,in care erau acele prevederi.Mi s-a spus ca orele nelucrate (cumulat) din preaviz, trebuie recuperate.Mai concret:s-a lucrat 10 zile a 8 ore,iar 10 zile nu s-a lucrat,dupa care persoana respectiva a fost adusa la lucru.acele 10 zile nelucrate se recupereaza sau nu? florincristea07 a scris:

In ccm era prevazut 4 ore de lucru,4 ore posibilitatea de a ramine liber pentru a-ti cauta de lucru.Dupa 10 zile libere,platite esti readus la lucru.Acele zile libere trebuie recuperate prin ore de munca,din zilele de concediu sau nu se recupereaza?


Acele 10 zile nu se mai recupereaza , daca salariatul a venit la munca 8 ore/zi timp de 10 zile. Cele 10 zile salariatul va sta acasa si va fi pontat ca si cum ar fi la munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz codul muncii BaloghFanni BaloghFanni Buna ziua . Am o intrebare referitoare la dreptul muncii .In data de 25 noiembrie mi-am dat demisia , si fiind angajata de 4 luni jumate , in contract scria ... (vezi toată discuția)
Somaj basa basa buna ziua as avea si eu o problema e adevarat ca in preaviz facut de angajator se sta 4 ore si esti platit 8? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua as dori sa intreb daca in perioada de preaviz in caz de concediere individuala se acepta concediu de odihna .ptr cele 20 de zile lucratoare ... (vezi toată discuția)