avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituire Fond de Rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituire Fond de Rulment

Ca si membru in Comitetul Executiv, am propus acestuia sa infiintam un Fond de Rulment. Presedintele si cativa din Membrii (3 din 5) am fost de acord. Unul dintre memebrii a propus sa facem o sedinta a Adunarii Generale si sa decidem acolo pe motiv ca, la apartamentele fara CT, sunt ceva sume considerabile (si 600 Ron pe lunile de iarna). La sedinta Adunarii Generale s-au constatat:
- prezenta 13 proprietari (din 18) -> deci 50% + ....
- 5 voturi pentru infiintare Fond
- 7 voturi impotriva infiintare Fond
- 1 abtinere

Intrebarea este daca decizia Adunarii Generale de neinfiintare a Fondului de Rulment este legala? Daca da, conform carui articol. Daca nu, si decizia trebuia luata in Comitetul Executiv (unde era majoritate), si conform carui articol.
Daca decizia se ia de catre Comitetul executiv, mai trebuie supusa validarii Adunarii Generale sau doar comunicata?
Care este legea care defineste clar atributiile Comitetului Executiv?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:34, 29 Iulie 2014
Legea 230/2007:
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
...........
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Asadar nu constituirea fondului de rulment se supune aprobarii AG, ci suma lui totala si modul de contributie al fiecarui apartament sau tip de apartament.
@ silviu1975
Cititi va rog L230/ 2007 si HG1588/2007 pentru inceput si va veti edifica.
Fondul de rulment este obligatoriu ca si cel de reparatii.
Nu trebuia sa supuneti AG votarea acestuia, se calculeaza/ estimeaza/ pune pe liste (defalcat, sau integral) doar la decizia CEx.

Nu inteleg cum va veti descurca cu plata facturilor catre furnizori fara acest "buffer" - fondul de rulment. Poate toata lumea plateste in primele 5 zile de la afisarea listelor.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
arockz, utilizator
silviu1975 a scris:
Care este legea care defineste clar atributiile Comitetului Executiv?

Bine ati venit pe planeta asociatiilor de proprietari.
Atributiunile Comitetului executiv sunt stabilite in Legea 230/2007 art. 30 si in HG 1588/2007 art. 17.
Cat priveste fondul de rulment, in lege 230/2007, din pacate nu se prevede ca acesta ar trebui ci doar putem sa-l deducem, asa cum s-a postat cittul in mesajul precedent, ca facand parte din fondurile necesare functionarii asocitiei. In art. 46 din legea 230/2007 se spune, daca-l cititi de mai sus, ceva de fonduri.

Dar HG 1588/2007 vine cu prevederi clare cu privire la fondul de rulment:
Art. 24. - (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei...
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.


Cei ce sunt alesi sa conduca asociatia trebuie sa stie sa explice in adunarea generala necesitatea constituirii fondului de rulment. Sunt cheltuieli care se fac inainte de afisarea listelor de plata, facturi ce trebuiesc achitate inainte ca proprietarii sa achite ceea ce se afiseaza pe listele de plata s.a.m.d.
Daca nu exista fond de rulment, in momentul afisarii listelor de plata, uneori facturile sunt deja restante, furnizorii putand aplica apoi penalizari pe care tot proprietarii trebuie sa le plateasca. Ori aceste penalizari nu se mai intorc niciodata catre proprietari, spre deosebire de achitarea fondului de rulment ce pot fi retrasi de proprietar in momentul vanzarii apartamentului. Sunt banii de rulaj, de tampon ce-i feresc pe proprietari de riscul penalizarilor ori a sistarii utilitatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzuri asociatia de proprietari vasy888 vasy888 Cum,se calculeaza pierderi de A.R.si A.C.daca nu a fost hotarat in A.G.O.P.la inceput de an?Daca,nu a fost hotarat in A.G.O.P.se pot aplica penalizari?Pot sa ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)