avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicit ajutorul legal al unor oameni capabili sa mi-l ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicit ajutorul legal al unor oameni capabili sa mi-l acorde

Buna ziua,doresc sa va fac cunoscut faptul ca lucrez intr-o firma de securitate avand functia de sef formatie paza pe obiectiv supermarket si de coordonator interventie.Cu putin timp in urma am fost inlocuit din functia de sef formatie paza pe care o detineam asupra obiectivului supermarket fara un act care sa ateste destituirea mea din aceasta functie.Aceste lucruri mi-au fost aduse la cunostina telefonic de catre un manager zonal "Ca macar pana trece licitatia care sa prelungeasca contractul cu firma noastra de securitate sa nu mai imi exercit functia de sef formatie paza asupra supermarketului si sa nu mai fac controale asupra obiectivului,deoarece aceste lucruri au fost cerute sefilor si patronilor la care eu muncesc de catre seful securitatii supermarketului".Eu am facut control asupra obiectivului conform procedurii impusa de catre beneficiar.Am gasit nereguli asupra unor raioane,cum ar fi faptul ca se lucreaza pe parola dubla,sefa unui raion cu toate ca era demisionata venea in campul muncii,facea comenzi si receptiona marfa.Pentru toate aceste nereguli am intocmit rapoarte de constatare care au fost trimise sefilor ierarhici care la randul lor si din spusele lor au trimis aceste rapoarte sefului securitatii supermarketului.Mi se pare ca prin faptul ca mi-am indeplinit atributiunile de servici si nu am trecut cu vederea anumite lucruri din obiectiv am devenit o persoana deranjanta.Va mai aduc la cunostinta si faptul ca am prins in neregula doua casiere sefe furand asupra danselor am intocmit raport iar masurile care s-au luat au fost ca acestea sa isi dea demisia singure din motive personale si multe alte nergeuli din obiectiv care ma duc cu gandul ca din aceste motive pentru ca mi-am indeplinit atributiunile de servici,am devenit deranjant.Mi s-au tras bani pentru bocanci cu toate ca in CIM firma se obliga sa asigure echipamentul.Nu am primit niciodata fluturas de salariu,am prestat lunar un numar mai mare de 200 de ore de munca,iar cand le ceream sefilor voie sa angajez mi se raspundea sa ma descurc cum pot,daca nu sunt in stare sa imi dau demisia.Posed act aditional la CIM prin care se atesta faptul ca detin functia de sef formatie paza,iar ca si coordonator pentru echipajul de interventie nu detin nici un act,sunt incadrat la salariul minim pe economie din 2012 de 804 RON,acesta nu a mai suferit modificari din 2012.Ca si coordonator pentru echipajul de interventie am cerut in nenumarate randuri sa se creeze conditii agentilor,sa se faca un dispecerat in zona la care ni s-a raspuns sa ma descurc asa,iar agentilor daca nu le convine sa le spun sa isi dea demisia.Mentionez faptul ca toata iarna agentii de interventie si-au executat serviciul in autovehicolul stationat,neavand voie sa porneasca motorul pentru a se inclazi deoarece se consuma combustibilul. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la cele relatate de mine mai sus,acestea fiind doar unele dintre neregulile care s-au intamplat in aceasta firma de securitate.Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:24, 29 Iulie 2014
AlinTolan a scris:

.....Nu am primit niciodata fluturas de salariu,am prestat lunar un numar mai mare de 200 de ore de munca,iar cand le ceream sefilor voie sa angajez mi se raspundea sa ma descurc cum pot,daca nu sunt in stare sa imi dau demisia.Posed act aditional la CIM prin care se atesta faptul ca detin functia de sef formatie paza,iar ca si coordonator pentru echipajul de interventie nu detin nici un act,sunt incadrat la salariul minim pe economie din 2012 de 804 RON,acesta nu a mai suferit modificari din 2012......


1. . Angajatorul nu este obligat in nici un fel sa emita fluturasi de salariu pentru angajati. Nu exista niciun act normativ care sa prevada asa ceva . Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

HG 871/2013
Art. 3

(1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui preazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctineaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vartnice prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

3. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
Va multumesc ca mi-ati raspuns despre fluturasul de salariu dar va mai relatez faptul ca am semnat tot timpul doua state de plata,pe unul era o suma,iar pe celalalt era suma reala care ni se dadea si se calcula in functie de orele realizate,noi nu primeam un salariu tinandu-se cont de legile in vigoare si salariul il primeam in functie de ore.Eram si suntem platiti cu 3.5 lei/ora.Cate ore lucram,atatia bani luam lunar fara nici un spor si nu se tinea cont de calificarea de agenti de securitate pe care o aveam.Atat mie cat si colegilor mei niciodata nu ni s-au platit orele de munca prestate in sarbatorile legale si nici nu ni s-a acordat liber . Va rog sa=mi dati un raspuns si la intrebarea pe care v-am adresat-o adineauri daca se poate ca eu sa fiu destituit fara un act fara o comisie si sa mi se interzica sa mai intru in obiectiv pt ca mi-am indeplinit atributiuniile de servici . Cind am preluat obiectivul l-am preluat pe baza de proces verbal de predare primire acum nu l-am predat pe baxa de proces verbal aceste lucruri nu sunt facute abuziv? va multumesc cu RESPECT.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
AlinTolan, utilizator
AlinTolan a scris:

... . Va rog sa=mi dati un raspuns si la intrebarea pe care v-am adresat-o adineauri daca se poate ca eu sa fiu destituit fara un act fara o comisie si sa mi se interzica sa mai intru in obiectiv pt ca mi-am indeplinit atributiuniile de servici . Cind am preluat obiectivul l-am preluat pe baza de proces verbal de predare primire acum nu l-am predat pe baxa de proces verbal aceste lucruri nu sunt facute abuziv? va multumesc cu RESPECT.



Destituirea , in opinia mea, inseamna o modificare unilaterala a functiei.
Modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii,si anume :
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Modificarea temporară a felului muncii ca sancţiune disciplinară pare a avea în vedere sancţiunea disciplinară generală a retrogradării din funcţie reglementată de art. 248 lit. b din Codul muncii.

Din practica judiciara:
"Este nulă decizia angajatorului prin care s-a schimbat funcţia contestatorului, dacă în cuprinsul deciziei nu se menţionează temeiul schimbării din funcţie a contestatorului". (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1382/R din 10 aprilie 2006, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2007, p. 222)
iar cu semnarea pe doua state de plata cu sume diferite de salar pe unul era o trecuta o suma cu aproape 3 - 400 de lei mai mica fata de suma de pe celalalt stat de plata care se ia in considerare sim de care se tine cont cand se distribuie salariul angajatilor. Seful de la departamentul tehnic este pensionar si angajat la patru ore iar pe statul de plata are un salariu de 400 si cativa roni iar in mana i se inmaneaza suma de 1500 ron coordonatorul zonal tot pensionar si el in mana i se inmaneaza suma de 2000 ron iar pe statele de plata la fel si el are o suma mult mai mica NOI TINERI SUNTEM BATJOCURA ACESTOR FIRME va rog respectuos sa ma ajutati si de aceasta data cu un raspun va multumesc anticipat
Acest aspect intra sub competenta ANAF- Directiei Antifrauda sau Politiei - Serviciului de investigare a Fraudelor

Alte discuții în legătură

Sesizare itm ale29 ale29 Buna ziua! Lucrez la o firma cu contract individual de munca cu programul din contract de 8h/zi de l-v,40 h/saptamana,dar practic eu lucrez program de 2 zile ... (vezi toată discuția)
Ilegalitati sau nu comise de o firma de paza si protectie Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Speta: Un agent de securitate, cu o vechime de 5 ani parcurge urmatoarele etape intr-o firma de paza si protectie denumita fictiv XXX: 1. participa la ... (vezi toată discuția)
Avem doar 2 libere pe luna ContSters348308 ContSters348308 buna ziua...lucrez intr-un supermarket cu un nr de vreo 100 de angajati si din totalul de 30 zile din luna.avem doar 2 libere pe luna...in rest se lucreaza 8 ... (vezi toată discuția)