avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Geamuri de 40x40cm pe razor, la 2m inaltime
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Geamuri de 40x40cm pe razor, la 2m inaltime

ziua buna,

am mostenit o casa care are un perete la 5 centimetri de razor. acest perete ce este de la o bucatarie are 3 geamuri de 40x40 cm amplasate la 2 metri deasupra podelei, deci nu exista vizibilitate in curtea vecinului decat daca ma sui pe ceva si cum am acolo aragaz si chiuveta chiar nu prea merge uitatul pe geam. geamurile au folie mata ca sa nu se vada in curte cand sunt inchise. (sa nu se vada ce este de la 2 metri in sus).

vecinul, dupa 10 ani de la mostenire, a zis sa pun caramida de sticla in loc de geam. ( a urlat nervos, brusc...beat fiind... si a amenintat ca bate scanduri)

1. pot pune caramida tinand cont ca am bucatarie si ca orice incapere care are consumator de gaz trebuie sa aiba geam care se deschide?

2. poate sa ridice pretentii dupa 10 ani?

3. am voie sa deschid geamul (se deschide in interior)? el zice ca nu vrea sa miroasa fripturile mele la 12 noaptea, ca el atunci ajunge acasa de la serviciu, iar eu gatesc pentru a doua zi la munca. daca aveam casa la 2 metri si faceam peste ii intra si in casa, deci este relativa treaba cu mirosul.

4. daca sunt obligat de lege sa pun caramizi de sticla, trebuie sa imi mut bucataria?

mersi,
spor si veselie
Cel mai recent răspuns: ContSters323967 , utilizator 21:30, 30 Iulie 2014
Dacă s-au împlinit 10 ani de când e construită casa cu geamurile în aceeași poziție, nu mai poate face nimic.
Ok, suna bine raspunsul tau, dar nu ii pot spune ca am citit asta pe avocatnet. exista vreun articol sau vreun precedent ce poate fi dat ca exemplu?

daca dau cautare pe net toata lumea zice fara casa pe razor.
de asemenea bunul meu simt spune ca nu poti sa te trezesti brusc dupa 10 ani sa faci galgie. cred ca si unele fapte penale se prescriu dupa atata timp, dar nu mereu bunul simt este valabil in lege. din acest motiv am nevoie de ceva ce pot aduce ca argument si nu doar o parere pentru ca nu pot spune "mi-a spus mie cineva" :)
Art. 763 C.civ. raportat la art. 762 C.civ.

Dacă imoblilul este întabulat, atunci orice fel de servitute se dobândește prin uzucapiune, iar dacă nu este întablat se dobândesc prin uzucapiune extratabulară (adică de 10 ani conform art. 930 C.civ.).

În speță e vorba de o servitute pozitivă - servitutea de vedere - deci în cel mai rău caz, adică dacă imobilul nu e întabulat, după 10 ani dreptul de servitute a fost dobândit pe calea uzucapiunii extratabulare și dreptul poate fi întabulat.

Art. 762 Servituţile pozitive şi negative
(1) Servituţile sunt pozitive sau negative.
(2) Servituţile pozitive sunt acelea prin care proprietarul fondului dominant exercită o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra fondului aservit, cum ar fi servitutea de trecere.
(3) Servituţile negative sunt acelea prin care proprietarul fondului aservit este obligat să se abţină de la exercitarea unora dintre prerogativele dreptului său de proprietate, cum ar fi servitutea de a nu construi.

Art. 763 Dobândirea servituţii prin uzucapiune
Prin uzucapiune tabulară poate fi dobândită orice servitute, iar prin uzucapiune extratabulară pot fi dobândite numai servituţile pozitive.

Art. 930 Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Patrick_, utilizator
oamenii astia depind de regulamentul de urbanism local

nu de codul civil:)
Dacă e o construcție care are cele două ferestre așa cum s-a arătat de mai mult de 10 ani nu mai contează certificatul de urbanism.
Dacă atunci când s-a construit s-a încălcat certificatul de urbanism (dacă o fi existat așa ceva pe acolo), iar cel în drept a stat fără să reclame nimic 10 ani, nu mai se poate invoca nerespectarea acestuia acum.
Chiar și nerespectarea autorizației de construire se prescrie ca faptă contravențională după 2 ani de la terminarea construcției (parcă așa e pe legea 50).

După părerea mea e vorba despre o servitute de vedere instituită în favoarea casei care are ferestrele deschise (fondul dominant) înspre terenul vecinului (fondul aservit).

Dacă există casa întabulată în acestă formă nu e nici o problemă, iar dacă nu e întabulată, servitutea de vedere s-a dobândit prin uzucapiune conform prevederilor Codului civil arătate.

Alte discuții în legătură

Intampin dificultati din partea vecinilor la repararea spatelui casei ContSters358342 ContSters358342 buna seara, Avem o casa construita pe hotar de acum 17 ani(cu semnatura vecinilor).....iar geamurile de aerisire si de lumina la baie au fost ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea tabulara ContSters61634 ContSters61634 Intrebare intrebatoare! Cum poate fi dobandita prin uzucapiunea tabulara o servitute negativa? Ma intereseaza servitutea de vedere. Uzucapiunea ... (vezi toată discuția)
Distanta regulementara dintre o casa si gardul vecinului cmunteanu90 cmunteanu90 Buna ziua, In urma cu ceva timp am mostenit o casa, de curand m-am hotarat sa o scot la vanzare. Zis si facut. Au venit cateva persoane interesate sa cumpere ... (vezi toată discuția)