avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea speta. Firma la care lucrez a redus timp de o luna, timpul de lucru de la 5 la 4 zile, insa ziua libera s-a decis sa fie platita angajatilor, fiind pontati invoiti platiti, urmand ca in luna urmatoare sa se recupereze zilele libere platite din luna curenta, in zilele de sambata. Mai pe scurt luna aceasta se lucreaza 4 zile din 5 dar se platesc 5 zile, iar luna urmatoare se lucreaza 6 zile dar se platesc tot 5.A fost anuntat si ITM-ul de aceasta modificare, insa ma confrunt cu urmatoarea dilema: cum le dau tichete de masa? pe luna curenta nu ma lasa legea sa le dau pentru zilele libere platite, insa vreau sa stiu ce fac luna urmatoare? pot sa le dau tichete si pt zilele de sambata? vor fi mai multe tichete decat zile lucratoare? Se poate asa?Nu reusesc sa gasesc nimic legat de acesta problema. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:13, 30 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
dar salariatul va fi prezent in unitate 6 zile pe saptamana...spre deosebire de luna aceasta cand va fi doar 4 zile. nu gasesc nimic legat de acest caz. ma gandeam ca stie cineva o portita...
Vedeti si Normele de aplicare a Legii 142/1998, si anume:
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
da le-am citit si alea, insa din cate am inteles eu de la itm, noi luna aceasta figuram cu 4 zile lucratoare iar luna viitoare vom figura cu 6 zile lucratoare. eu in ideea ma gandeam ca as putea sa le dau tichetele pentru zilele respective, deoarece sunt un fel de compensare pe zilele libere primite luna aceasta.
Eu sunt de parere ca le puteti acorda .

Legea nu prevede ca se acorda numai in zilele lucratoare ci ca, salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa Alin thoth Alin thoth Buna ziua . La firma unde lucrez se dau bonuri de masa si ni sa spus ca daca nu ne ducem sambata la munca o sa ni se opreasca bonurile pe toata saptamana... Au ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa diana_1111 diana_1111 Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii ... (vezi toată discuția)
Angajatorul incalca prevederile legii nr. 142/1998 utilizatoranonim1 utilizatoranonim1 firma la cere lucrez incalca prevederile legi 142/1998, neacordand tichete de masa anumitor salariati care nu isi fac norma stabilita de ei. este corect asa ... (vezi toată discuția)