avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restante salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restante salariale

Buna ziua! Am lucrat la o firma timp de 3 luni si jumatate,cu contract de munca din martie 2014 si pana in iunie 2014,apoi mi-am dat demisia in baza Art.81 Al.8 din codul muncii,respectiv pt neplata drepturilor salariale.In aceste 3 luni si jumatate nu am primit nici un ban de la angajator,urmand ca dupa demisie la doua saptamani sa-mi dea trei chenzine (un avans si doua lichidari,martie-aprilie).Am depus la I.T.M. reclamatie,urmand ca dupa 30 de zile sa primesc un raspuns neclar de la I.T.M.,precum ca Firma respectiva a fost somata sa-mi plateasca drepturile salariale restante,ceea ce nu s-a intamplat pana acum.(suntem in iulie).Vreau sa va intreb I.T.M.-ul de ce mai exista daca nu face nimic nu se ia nici o masura ? Este o bataie de joc sa lucrezi si sa nu-ti primesti salariile la zi.Unde ma pot adresa ? Pot sa dau Firma respectiva in judecata si sa-i cer ''daune materiale'' ? E posibil sa castig procesul sau nu ? Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 30 Iulie 2014
1. ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii (neplata salariului) si va putea sanctiona pe angajator - indirect - cu avertisment sau amenda, dar nu-l poate obliga pe acesta sa va plateasca salariile restante.

2. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu msromeo20 msromeo20 Buna ziua, Am eu si sotia de recuperat de la firma la care am lucrat impreuna ,ultimul salariu si diferentele salariale (Concediu etc) Incetarea ... (vezi toată discuția)
Recuperari drepturi salariale anonima70 anonima70 Buna ziua!va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am lucrat la o firma pana in data de 05.04.2014.,firma cu sediul in Bistrita-Nasaud punct de lucru in ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor mirelahasu mirelahasu BUNA ZIUA va solicit atentia cu o problema; am fost angajata pe perioada nedeterminata cu CIM;in perioada oct.2011-iulie 2013 motivul incetarii contractului ... (vezi toată discuția)