avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Realizarea comunicarii in cazul refuzului primirii sau ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Realizarea comunicarii in cazul refuzului primirii sau neridicarii de la oficiul postal

Procedura civila nu reglementeaza cazul in care comunicarea unei scrisori recomandate cu continut declarat nu se realizeaza pe motivul neridicarii de oficiul postal in termenul de depozitare. Are posta obligatia de a consemna neridicarea pe confirmarea de primire? Se considera scrisoarea comunicata la expirarea acestui termen de ridicare (fara ca ea sa fie ridicata)?
Este vorba de o decizie a unui gremiu de conducere, deci un act in afara unei proceduri in instanta, dar care determina inceputul unui termen.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MirceaMM , utilizator 02:00, 6 Noiembrie 2020
Nu confundați procedura de citare și comunicare actelor procedurale care pentru procesele civile sunt reglementate de art. 153 - 173 C.pr.civ. și comunicarea altor acte din diferite proceduri administrative sau contravenționale (înștiințări de la primărie, de la poliție, etc.)

Procedura de comunicare a actelor procedurare din cadrul unui proces civil sunt bine definite dar trebuie respectate numaiîn cadrul unui proces.

Legalitatea celorlalte depind de actul prin care au fost stabilite - de regulă HG sau HCL -uri, care, uneori lasă destul de mult de dorit în exprimare și în acuratețe juridică.

Deci,dacă ați fost prejudiciat printr-o astfel de procedură într-o cauză administrativă sau contravențională, va trebui să o puneți în discuție în fața unui organ jurisdicțional (de regulă o instanță de judecată) care va analiza regularitatea actului respectiv și va decide în consecință.
Bittermann a scris:

Procedura civila nu reglementeaza cazul in care comunicarea unei scrisori recomandate cu continut declarat nu se realizeaza pe motivul neridicarii de oficiul postal in termenul de depozitare. Are posta obligatia de a consemna neridicarea pe confirmarea de primire? Se considera scrisoarea comunicata la expirarea acestui termen de ridicare (fara ca ea sa fie ridicata)?
Este vorba de o decizie a unui gremiu de conducere, deci un act in afara unei proceduri in instanta, dar care determina inceputul unui termen.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


nu dvs ar trebui sa faceti dovada comunicarii, ci dumnealor, de asta se si foloseste confirmarea de primire, pentru a face dovada primirii. in cazul in care nu ati primit scrisoarea si , evident, nu ati semnat pentru ea , comunicarea nu a fost realizata. Este o comunicare in afara procedurii civile, procedura civila reglementeaza situatia comunicarii citatilor si a actelor de procedura prin scrisoare recomandata, dar nu reglementeaza si situatia din dreptul civil, si anumea aceea de a comunica creditorului inceputul unui drept al sau, pentru a curge prescriptia extinctiva.daca va uitati pe o confirmare de primire [ link extern ] .
Eu reprezint expeditorul. O decizie a gremiului de conducere trebuie comunicata. Eu stiu ca destinatarul din rea credinta nu ridica scrisoarea (am primit-o inapoi pe motivul expirarii termenlui de depozitare la posta). Destinatarul poate sa refuze primirea sau ridicarea la nesfarsit. Eu cum pot atunci sa fac dovada ca i-am comunicat decizia (si predadrea personala este imposibila)?
Esențial e modul în care se poate face comunicarea în acest caz, conform normei care o reglementează.

De exemplu, în cadrul unui proces, conform codului de procedură (civilă sau penală), un act se consideră comunicat dacă agentul poștal confirmă că actul a fost depus la cutia poștală, iar în lipsa cutiei poștale se afișează o înștiințare prin care este înștiințat destinatarul cu privire la actul care face obiectul comunicări și cu mențiunea să se prezinte să ridice actul respectiv de la expeditor.
Dacă destinatarul nu se prezintă la expeditor pentru a prelua actul suspus comunicării, procedura de comunicare se consideră îndeplinită după 7 zile de la afișarea înștiințării.

Un alt exemplu exte comunicarea actelor procedurale în străinătate, caz în care dacă expeditorul nu și-a ales un domiciliu sau sediu prodesual în țară, simpla recipisă de predare la poșta română a actului suspus comunicare reprezintă dovada comunicării.

Chiar dacă în cazul D-voastră este vorba despre un alt gen de procedură (nu e una judiciară), ar trebui să existe o normă care să reglementeze modalitățile prin care se comunică actele și cum se rezolvă problemele în care destinatarul refuză comunicarea actelor respective.

Deci, în concluzie, procedura de comunicare nu poate fi blocată prin voința unilaterală a destinatarului (care de multe ori este de rea credință).

În cazuri asemnătorare, dacă se ajunge la proces, cel care are obligația de a îndeplini procedura de comunicare depune la dosar borderoul prin care face dovada predării la poștă a actelor respective.
De regulă, analizând în concret fiecare situația, sunt șanse mari ca instanța să aprecieze că actul respectiv a fost legal comunicat, iar destinatarul nu a ridicat de la poștă înscrisurile respective cu rea credință.
Am patit același lucru. Eu am transmis prin curierul rapid. I- a chemat pe cei de la curierat si a plecat de acasă. Dupa aceea le-a spus ca ridica el plicul de la sediul curierului. Dupa 9 zile a, renunțat si i-am cerut curierului sa imi faca un raport. Dupa aceea, am plătit un executor judecătoresc o suma rezonabila si acesta i-a afișat-o, prin acest mod considerându-se ca i-a fost comunicată. Poate Incercati si Dvs prin executor judecătoresc. Nu stiu daca se pretează sau nu. Întrebati. Succes

Alte discuții în legătură

Responsabilitatile postasului trascka trascka Buna seara, tocmai am aflat ca ieri am primit o carte pe care o comandasem dupa ebay, dar postasul mi-a lasat cartea in scara blocului, langa cutiile ... (vezi toată discuția)
Predare scrisoare recomandata sexu sexu la o scrisoare recomandata ,postasuln trebuie sa sune la usa ,sau doar la interfon ?(mentionez ca stau la patru ) (vezi toată discuția)
Procedura de comunicare conform noului cod de procedura civila popescumarin popescumarin procedura d e comunicare este legal indeplinita daca nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu iar postasul a depus plicul la cutia postală? Cf. art 163 ... (vezi toată discuția)