avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuzuri angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuzuri angajator

Buna ziua,

Am 35 de ani si sunt insarcinta in 15 saptamani. Am o mare problema cu angajatorul meu si sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. Lucrez in televiziune, ca reporter tv pe sectia eveniment. Este o meserie care implica multe riscuri si multe ore lucrate in plus chiar daca in contractul nostru de munca sunt stipulate doar 8 ore. Nu asta ar fi insa problema mea. Mi-am instiintat angajatorul ca sunt insarcinata, inca din saptamana a opta, asa cum prevede legea. Nu s-a sinchisit sa transmita informatia mai departe, nici nu mi-i s-a schimbat programul sau conditiile de munca. Conform sfatului medicului ginecolog si al celui de familie, sunt indreptatita sa intru in concediu de risc maternal. Mentionez ca fac naveta zilnic, locuiesc la 25 de kilometri de Brasov si trebuie sa schimb trei masini sa ajung la munca, trei sa revin acasa. Este un chin pentru mine. Pe langa asta am dubla hernie de disc , sunt tahicardica si am probleme cu tensiunea oscilanta si un istoric de sarcini pierdute si oprite in evolutie. Sefii mei cand au aflat ca intru in concediu de risc maternal mi-au spus ca imi taie drepturile de autor, desi mi-am arata disponibilitatea sa continui redactarea unor materiale de acasa. Mentionez ca sunt platita cu salariul minim pe economie pe cartea de munca , restul i incasez pe drepturi de autor pentru care platesc impozit .Mai mult, de fiecare data cand s-a marit CIM-ul , fara cunostinta sau vrerea mea , contabila mi-a taiat din drepturile de autor desi orice modificare adusa contractului se poate face DOAR CU ACORDUL PARTILOR! Ce sa fac in acest sens??? Se pare ca legea este facuta doar pentru unii, pentru noi ceilalti care am muncit ani de zile , am fost fideli angajatorului si am facut nenumarate sacrificii , nu am cauzat probleme, nu am lipsit nemotivat etc....pentru noi nu exista lege????? Pot sefii mei sa-mi taie veniturile dupa cum vor ei sau sunt protejata de vreun drept ? Va multumesc :((
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:46, 4 August 2014
Recomandarile primite de la medicul ginecolog si medicul de familie trebuie sa ajunga la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si acesta sa emita catre angajator recomandari legate de starea dvs. de sanatate.
Aceste recomandari trebuia sa le depuneti cu nr. de inregistrare/ data la angajator, care are obligatia sa ceara avizul medicului specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Daca angajatorul nu respecta recomandarile medicale pentru dvs., primite in scris cu nr. de inregistrare/ data, de la medicul specialist de medicina muncii, puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data Directia sanitara judeteana si ITM.
Pentru incasarea de drepturi de autor ati semnat un contract de cesiune, contract care nu poate fi modificat decat printr-un act aditional, semant de ambele parti contractante.
Actul aditional ca si contractul initial pentru drepturi de autor trebuie sa le depuneti la administratia financiara si in baza acestora platiti impozit si taxe.
Puteti deschide actiune in instanta, impotriva firmei, daca nu va intelegeti pe cale amiabila (sunt prevederi trecute in contractul de cesiune pe care l-ati semnat).
Va multumesc pentru lamuriri. Aveti dreptate, contractul de drepturi de autor se poate modifica doar cu acordul partilor prin act aditional insa aici este vorba de rezilierea sau mai corect spus incetarea contratului. Citind inca o data contractul am descoperit o clauza care spune ca ." Prezentul contact inceteaza astfel
-a. expirarea duratei concesiunii ( nu este cazul)
-b. DENUNTARE UNILATERALA ASTFEL ; BENEFICIARUL SE OBLIGA SA INSTIINTEZE AUTORUL CU MINIM 7 ZILE INAINTEA DATEI DE INCETARE A CONTRACTULUI. iNSTIINTAREA SE VA FACE CU INMANAREA INSCRISULUI DIRECT SAU PRIN EMAIL"

Asta de fapt este problema mea . Moral stiu ca nu este dar cat este de legal sa-mi taie veniturile in contextul in care sunt insarcinata????? In codul muncii si in constitutie se spune clar ca orice roman are dreptul la munca fara a fi discriminat, mai mult legea spune ca protejeaza mamele etc....Va multumesc
Doamna, problema dvs. are doua componente juridice distincte.
1. Contractul individual de munca
2. Contractul pe drepturi de autor.

Pentru 1., sunteti relativ protejata de legislatia muncii si de statutul de salariata pe care il aveti. In cadrul acestui contract beneficiati de concedii medicale, protectia starii de graviditate, concediu de risc maternal, interdictia de a fi concediata, cresteri ale salriaului minim pe economie etc. Aceste beneficii sunt obligatorii pentru firma la care lucrati, adica ei nu pot sa refuze sa vi le acorde fara sa suporte anumite sanctiuni.

Pentru 2., nu sunteti protejata de nimic. Contractul de drepturi de autor este un contract comercial normal, intre doua persoane cu situatie juridica egala - doi comercianti, cum ar veni. In cadrul acestui contract dvs. nu mai sunteti salariata protejata de lege in fata angajatorului, ci sunteti egala acestuia.
Prin urmare, in acest contract nu beneficiati de nici o protectie legala (alta decat cea pe care ati stabilit-o sau nu in contractul respectiv).
Eu stiu ca moral dvs. ati fost constarnsa de imprejurari sa acceptati contractul pe drepturi de autor (e mai avantajos fiscal si probabil ca nici nu v-ar fi angajat altfel la acea firma), insa legal este in totalitate raspunderea si riscul dvs. pentru acest contract.

Angajatorul dvs. procedeaza mizerabil din punct de vedere etic, moral si uman (inclusiv ca etica de afaceri), iar seful care a stabilit aceasta politica merita multe lucruri rele,
insa juridic nu aveti cum sa invoati legislatia muncii ca sa va mentineti contractul de drepturi de autor.
Daca unitatea va denunta unilateral acest contract, atunci nu aveti ce sa faceti.

Situatia in care va aflati nu este vina legii ... Legea este foarte buna in acest caz, cata vreme persoanele o inteleg complet si corect si o aplica inca de la inceput. Nu este o problema a legii ca persoanele care lucreaza pe drepturi de autor nu inteleg inca de la negocierea si semnarea contractului ca (1) nu mai sunt in cadrul legislatiei muncii unde protectia impotriva concedierii are un nivel foarte ridicat si (2) ca ar putea sa incerece macar sa isi negocieze clauze mai favorabile ref. la terminarea contractului de autor cu preaviz, sau numai la termen etc..
Si nici faptul ca unii angajati sunt constransi de situatie sa accepte astfel de contracte nu este o problema a legii. Este una economica, mai degraba.

Partea buna pentru dvs. este ca pe contractul de munca sunteti protejata de legislatie si nu veti putea fi concediata. Asta inseamna ca, in ciuda sicanelor si pe bani (probabil mult mai) putini, veti putea totusi sa intrati in concediu de risc si apoi sa intrati in crestere copil. Daca nu va poate concedia, inseamna ca va veti face stagiul de un an necesar indemnizatie de crestere copil. Stiu ca nu e corect, dar nu este putin lucru...
Avand aceasta plasa de siguranta, poate va puteti vedea mai linistita de sanatate.

--------
Intr-o alta nota, eu as incerca inca o negociere pentru pastrarea macar a unei parti din veniturile de drepturi de autor pe durata concediului de risc maternal. Nu stiu ce metode de negociere / monede de schimb aveti, dar poate se pot gasi cateva (de ex. ca nu veti face plangere la ITM pentru ca nu v-au anuntat starea e graviditate la ITM, sau ca nu veti cere in instanta recalificarea contractului de drepturi de autor drept contract de munca. Asta pe langa argmentele normale, cum ar fi ca ati muncit multi ani pentru aceasta firma etc.)
Daca ati reusi asa ceva, ar fi bine ca din actul aditional sa dispara si pobilitatea denuntarii contractului de catre beneficar cu preaviz, sa ramana contractul valabil pe durata pentru care a fost incheiat / prelungit. Asta ar fi bine sa se intample cu toate contractele de cesiune care vin pe langa un cim, de acum incolo, pentru dvs. si pentru orice alte persoane.

Multa sanatate!
Ultima modificare: Luni, 4 August 2014
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sotia este insarcinata in 5 luni jumatate. din cauza ... Costi111 Costi111 Buna ziua, Sotia este insarcinata in 5 luni jumatate. Din cauza unor probleme a primit de la medicul specialist (ginecolog) scrisoare medicala cu ... (vezi toată discuția)
Buna seara, in urma ecografiei de trimestru 2 sa recomandat concediu ... Andreea Liliana N Andreea Liliana N Buna seara, in urma ecografiei de trimestru 2 sa recomandat concediu de risc maternal. Cei de la medicina muncii mi-au întocmit un raport in care se ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina QzAnca QzAnca Buna seara, Sunt insarcinata in 15 saptamani și 4 zile și lucrez intr un mediu in care stau 12 ore in picioare,fără pauze ,deoarece trebuie sa consiliez ... (vezi toată discuția)