avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu risc de sarcina
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu risc de sarcina

Buna seara,
Sunt insarcinata in 15 saptamani și 4 zile și lucrez intr un mediu in care stau 12 ore in picioare,fără pauze ,deoarece trebuie sa consiliez clienții și sa stau tot timpul in magazin. Lucrez intr un magazin din mall , și uneori nici nu am timp sa mananc sau mananc pe fuga. As dori sa știu ce pot face și unde trebuie sa merg sa îmi iau un concediu de risc maternal. Pana acum nu am avut nici o zi de concediu medical. Multumesc. Astept un răspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:00, 19 Iulie 2018
Mergeti la medicul de familie,sau la medicul specialost ,povestiti situatie si de acolo puteti obtine concediile medicale sau concediu de risc privind sarcina.
Am intrebat astăzi medicul ginecolog care îmi supraveghează sarcina și ma trimis la medicina muncii. Pe unele site URI am citit ca el doar avizează dosarul pt risc maternal dat de medicul de familie sau medicul ginecolog. Chiar nu știu cum sa procedez. Cei de la munca nu m-au trimis la medicina muncii când am dus adeverința care atesta sarcina. Medicul ginecolog mi a spus astăzi ca trebuia sa îmi faca un control atunci,angajatorul sa ma trimită la medicina muncii.
Buna dimineata. In primmul rand anuntati angajatorul In scris ca sunteți insarcinata, sa va semneze sau inregistreze aceea instintare cumva daca lucrati la patron ( sa aveti o dovada ca l-ati anuntat...) Acesta este obligat sa anunte medicul de medicina munci cu care are contract incheiat precum si Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine, despre starea dvs. de graviditate,10 zile, parca, e termenul. Acestia vor face un control la locul dvs. de munca și, in functie de conditiile de munca si evolutia sarcinii ( riscuri, probleme...) vor stabili cum este mai bine pentru dvs.(modificarea locului de munca, a programului, concediu de risc maternal, etc.) Mai multe detalii gaisti si aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
P.S. Înștintarea sa fie în dublu exemplar, unul rămâne la el/ea, (patron...) împreună cu adeverința de la medicul de familie/specialist, și una dvs., dar măcar cea de la dvs. sa fie înregistrată, semnată, de el., sa nu poată spună apoi ca nu l-ați anunțat și dvs. sa trebuiască sa dovediți contrariul... Sarcină ușoară
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
Informatii suplimentare despre concediul de risc maternal gasiti aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Exista si o alternativa, daca medicul ginecolog sau medicul de familie nu considera ca este necesar sa va acorde concediu de risc maternal. Acesti medici pot face o recomandare medicala catre angajator cu referire la activitatea desfasurata de dvs. la locul de munca/ postul de lucru.
Cu aceasta recomandare va prezentati la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In urma unei examinari medicale si avand in vedere riscurile profesionale existe la locul de munca/ postul dvs. de lucru, medicul specialist de medicina muncii poate scrie pe fisa dvs. de aptitudine - "apt conditionat" si va nominaliza recomandarile, respectiv, dupa caz: evitare lucru prelungit in pozitia in picioare, program redus de lucru, etc.
Recomandarile medicului specialist de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajator, in sensul ca acesta poate sa va ofere un alt loc de munca/ post de lucru cu program de 8 0re/ zi si activitate pe scaun (in majoritatea timpului de lucru), poate sa va pastreze locul de munca/ postul de lucru, dar sa scada timpul de lucru la 8 ore sau 6 ore, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal. Constantin Ionela Constantin Ionela Am 31 de ani sunt insarcinata in 5 luni am fost la doct ginecologa si mia scris sa merg la medicina munci sa imi dea riscul maternal lucrez la birou 8,10 ore ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am nevoie va rog de un sfat.sunt însărcinată in ... Florina93 Florina93 Buna ziua Am nevoie va rog de un sfat.sunt însărcinată in 22 de saptamani Am primit de la medicul specialist o scrisoarea cu recomandare sarcina cu risc ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ale.xa Ale.xa Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala ... (vezi toată discuția)