Eu impreuna cu fostul meu sot (suntem divortati) avem un apartament in comun achizitionat din doua donatii. Deci suntem doi proprietari. Intentionez sa i vand partea mea. Ma poate ajuta cineva cu informatii in legatura cu procedurile care trebuiesc facute? Si ce acte imi trebuiesc? Am auzit ca taxele sunt platite atat de cumparator cat si de vanzator. Tranzactia se face la notar iar plata in banca? Va multumesc
Formalitatile de vanzare/cumparare se desfasoara la notariat.
Plata se poate face atat numerar cat si prin transfer bancar. Aveti in vedere ca prin transfer bancar veti plati un comision de retragere.
Actele necesare ptr tranzactie pot fi: cartile de identitate, certificatul de casatorie, hotararea de divort, actul de proprietate, cadastrul apartamentului, extras de carte funciara de informare in care sa apara ca apartamentul este lipsit de sarcini (nu este ipotecat), certificat de atestare fiscala de la taxe si impozite de la primarie.
Onorariul notarului si taxele le plateste cumparatorul iar vanzatorul plateste impozitul la stat care variaza in functie de anul dobandirii proprietatii (2-3%).
Nu, de fapt este vorba de extrasul de informare de la cartea funciara din care rezulta situatia locuintei cu privire la sarcini. Se ocupa notarul de obtinerea lui, costa 20 de lei.
Apoi se va scoate extras de autentificare in vederea vanzarii, tot notarul se va ocupa de obtinerea lui.