Avem o problema cu administratorul blocului in care locuiesc (adica, pe scara 3), blocul are 3 scari si fiecare se administreaza singura, dar nu este o decizie judecatoreasca//asa au decis locatarii. Am restanta la intretinere (6 luni) si de fiecare data cand mergem sa platim partial, administratorul vrea sa incasaseze integral tot fondul de reparatii datorat si diferenta sa stinga din cotele pentru utilitati sau refuza sa mentioneze in chitanta ce anume stinge si pe ce perioada. Noi vrem sa platim in ordinea vechimii: cele mai vechi 3 luni de intretinere+ 3 luni fond de reparatii. As putea sa NU platesc cei 15 lei f.reparatii lunar, pt ca, nu am vazut nici un document cu vreo decizie a prop ., pt ce se strang banii si pt cat timp. Unii zic ca au decis sa stranga cate 15 lei lunar...pt long time.....inainte de 2012 si a ramas batut in cutie decizia unora, pt ca, intre timp unii sau mutat, au venit altii (cum este si cazul ap meu..).
Am fost in audienta la un avocat si mi s-a spus, ca administratorul, nu ne poate obliga sa platim ce si cum vrea el si ca intretinerea se plateste in ordinea vechimii.
De asemenea ne-a spus ca daca refuza in continuare sa incaseze in ordinea vechimii putem apela la un executor judecatoresc care sa trimita administratorului o notificare prin care sa-l invite la sediul lui si acolo sa putem veni si noi sa platim partial din intretinere.
Se poate face asa ceva, ce costuri implica si cine le suporta?
Cum pot rezolva aceasta problema cu adminstratorul?
Mentionez ca, suntem asociatie de locatari, asociatia NU are in acest moment un statut, , etc......cont bancar nu are asociatia; ci, este facut un cont pe numele de pers fizica a unui membru din comitetul executiv (motivul, asociatia are un litigiu cu RADET si de teama sa nu le ia banii din cont...au procedat in acest fel), altfel, puteam plati intretinere in contul asociatiei. Nu stau sa povestesc cate alte nereguli sunt...v-as plictisi si nu le stiu nici eu pe toate...in bloc m-am mutat din vara lui 2012.
Si care este problema daca platiti fondul de reparatii in intregime si apoi luna de luna partial din restanta?
In fond suma totala scade cu cat achitati, nu scade mai mult daca platiti cum vreti dv. sau scade mai putin daca platiti cum vrea administratorul....
Ceea ce spune @alin_ceuca in postarea sa, demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie ca o asociere a proprietarilor trebuie sa fie facuta asa cum este normal nu asa cum este descrisa:
..... blocul are 3 scari si fiecare se administreaza singura, dar nu este o decizie judecatoreasca//asa au decis locatarii.
Dvs. va plangeti, in fapt, de un aspect minor, insa trebuie sa va asteptati la lucruri din ce in ce mai complicate, care in situatia dezorganizata in care functionati, nimeni nu are cum sa va ajute. Chestii dintr-astea cu avocati si ex. jr. sunt bune de povestit la coltul blocului - sau ma rog, le mai ziceti aici pe forum... Pe cine sa tragi la raspundere, in conditiile in care doar cu administratorul poti sa vorbesti pe-acolo, administrator „desemnat” de locatari, banuiesc ca lucreaza la negru, tzine banii acasa, iar contul este pe nume personal... Ca asa vrea el, ca asa au hotarat locatarii, care unii mai pleaca, mai vin altii - dvs. ati ziso!
Sfatul meu este sa va organizati cat mai repede in as. prop., conducere, comisie de cenzori, cu reguli si regulamente interne, altfel fiecare face ce-l taie capul, in cel mai bun caz, ramai in urma cu platile, dar vii si faci pretentii ca administratorul sa incaseze dupa cum vrea fiecare...
ce anume stinge si pe ce perioada. Noi vrem sa platim in ordinea vechimii: cele mai vechi 3 luni de intretinere+ 3 luni fond de reparatii.
Dispozitia in vigoare prevede ca ordinea de stingere a datoriilor este in functie de vechimea acestora
2-
De asemenea ne-a spus ca daca refuza in continuare sa incaseze in ordinea vechimii putem apela la un executor judecatoresc care sa trimita administratorului o notificare prin care sa-l invite la sediul lui si acolo sa putem veni si noi sa platim partial din intretinere.
Se poate face asa ceva, ce costuri implica si cine le suporta?
Plata intretinerii o puteti face inclusiv prin mandat postal cu confirmare primire
Costurile aferente implicarii executorului,bineinteles ca revin in sarcina aceluia care apeleaza la serviciile acestuia
3-
suntem asociatie de locatari
Desfasurati demersuri pentru alinierea la dispozitiile in vigoare,respectiv infiintati asociatie de proprietari
Pentru a scapa de stresul ordinei stingerii debitelor, solutia cea mai simpla este sa achite imedit toate restantelem reparatiile, fondurile, penalizarile... "la zi" adica tot ce este afisat pe ultima lista de plata.
Aceasta, pe lnga liniste, este si cea mai ieftina solutie: la asociatie se platesc penalizari de 72% pe an iar daca restantierul ar impumuta suma de la o banca ar plati in rate cu o domanda de doar 10% pe an. Pierderea este mult mai mica.
Iar impreuna cu ceilati vecini trebuie luata rapid hotararea de infiintare a asociatiei de proprietari pe toate 3 scarile blocului pentru ca riscuri sunt multe in situatia de neorganizare in care se afla acum: multi proprietari pot deveni restantieri pentru ca nimeni nu poate lua masuri asa cum s-ar lua in baza legii 230/2007, iar furnizorii pot opri apa, energia electrica, agentul termic... Oricand se poate ivi o avarie serioasa la o instalatie comuna, la terasa blocului, la subsol..., iar intr-un bloc dezorganizat e imposibil de rezolvat imediat si legal.
In primul rand, multumesc tuturor celor care si-au exprimat parerile si opiniile sale.
Nu, doresc sa dezbatem legile in vigoare (le cunosc, am si curs de specialitate in domeniu de administrator de imobil), insa, in acest caz, nu stiu cu exactitate ce as putea face si de aia am cerut parerile voastre (poate aveti experiente asemanatoare.......).
In ce priveste stingerea datoriilor, conform legilor in vigoare, se fac in ordinea vechimii lor. (dar, asta nu prea vrea sa inteleaga nici administratorul si se crede pe mosia sa), mai mult de atat are vreo 3-4 ap din 27 care tin si sunt prietenii lui, le spune tot felul de neadevaruri, cum ar fi, ca nu refuz sistematic sa imi platesc intretinerea si niciodata cand au fost si alte persoane de fata nu a recunoscut ca nu am platit intretinerea pe motv ca, dansul imi impunea mereu cum sa platesc, etc etc.
Adevarat, daca aveam toata suma de 1200 lei, o achitam integral si nu mai aveam batai de cap. Dar, nu dispun de toata suma si sunt nevoit sa o platesc partial si sper ca in scurt timp (cateva luni) sa ajung la zi la plata cotelor de intretinere. Atata timp cat dansul nu vine cu explicatii si acte justificative pt reparatiile respective, decizia de a repara ceva ii apartine in totalitate, sedinte nu se fac, are un om al sau pe care-l cheama mereu pt orice problema si banii ii da printr-un proces verbal, reparatii defectuoase, etc...de ce, sa ma chinui sa-i platesc in primul rand toata suma de la f reparatii? (administratorul este si vicepresedinte, pres nu prea cunoste, nu-l duce capul si doar semneaza ce ii spune acest "administrator"/vicepresedinte, stampila tot la dansul sta pt ca, nu are incredere in pres si in capacitatile sale mintale)......nu vreau sa intru in detalii...sunt multe probleme....
Nu pot achita restanta prin madat postal, banca, etc deoarece, Asociatia de Locatari nu are cont bancar. Este deschis un cont bancar , dar pe pers fizica (a unui domn in varsta care este membru in comitetul executiv) si n-as plati niciodata in acest cont. Din punctul meu de vedere este ilegal sa aiba "asociatia" un asemenea cont din mai multe motive. (nu poate fi transparenta, oricand, titularul contului poate lua acei bani si este greu de recuperat si demonstrat ca sunt ai asoc de locatari, etc).
Cel mai bine este sa ne constituim in AP, dar, prea curand nu se va intampla asta, din pacate. Atunci, trebuie sa ma "descurc" cum pot...pana vom intra in legalitate.
Am incercat sa "raspund" tuturor. Sper ca , am fost inteles si imi cer scuze ca nu sunt un bun orator.
O zi buna tuturor.
Indiferent ca avem statut de AP sau A locatari, legile in vigoare trebuiesc respectate.
Fond reparatii
Buna ziua!
Anul trecut, s-a hotarat de catre asociatia de proprietari din care facem parte, contrar opiniei noastre de a strange niste bani pentru reparatii, ... (vezi toată discuția)