avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond reparatii

Buna ziua!
Anul trecut, s-a hotarat de catre asociatia de proprietari din care facem parte, contrar opiniei noastre de a strange niste bani pentru reparatii, fara a avea initial un scop anume.
Apoi, s-a venit cu lista de semnaturi pe la usa fiecarui proprietar pentru a semna ca este de acord sa dea lunar o anumita suma, tot nestiindu-se care este scopul acestui fond, adica ce au excat de gand sa repare.
Noi nu am semnat si drept urmare nici nu am cotizat, desi suma ne era ceruta in mod constant cand mergeam sa platim intretinerea. Asta nu e hartuire?
Acum, a aparut un anunt in bloc, ca daca nu achitam forsul de reparatii in termen de 15 zile, vom fi dati in judecata.
Chair au baze legale pentru a face acest lucru?

Iar pe viitor, daca vrem sa nu mai facem din acesta asociatie, putem?
ce pierdem?

Multumesc,
Sta

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:18, 21 Octombrie 2010
Nu puteti sa refuzati constituirea fondului de reparatii pentru ca el este obligatoriu de constituit prin lege.
Comitetul executiv poate decide punerea in legalitate cu acest fond de reparatii.

Fondul de reparatii va usureaza plata cotelor de intretinere, intrucat atunci cand s-ar pune problema vreunei reparatii de amploare ati avea acesti bani deja stransi incetul cu incetul, altfel ar trebui sa suportati la momentul reparatiei o suma mai mare care, adaugata peste cota de intretinere v-ar spori dificultatea de achitare. Pe de alta parte, daca lucrarea trebuie facuta in urgenta, de unde sa ia comitetul executiv banii atat de repede?

O data fondul constituit si Dv., proprietarii incepand sa achitati sumele puse lunar pe lista puteti sa cereti ca lunar sa vi se faca un raport al acestui fond: Cat s-a strans, cine e restant la acest fond, cat s-a cheltuit din el si pe ce. Asta este alta chestiune, dar nu va puteti opune constituirii acestui fond, inca o data, perfect legal.

Asociatia poate penaliza restantele la acest fond asa cum o face si la cotele lunare si poate sa va cheme si in justitie daca restanta depaseste 90 de zile de la afisare

Cota la fondul de reparatii (ca si la fondul de rulment) este obligatoriu de achitat ca si cota lunara de intretinere .
Parca suntem la concursul "Cine stie - raspunde"...
Opinia d-nei @elga50, care se ocupa efectiv de treburile as. prop. - este supercorecta.
Utilizatorul @STA:
Personal nu am inteles cum " anul trecut, s-a hotarat de catre asociatia de proprietari din care facem parte, contrar opiniei noastre... ". Pai de fapt cine este as. prop. din care faceti parte si cine sunteti dvs. cei care aveti opinie contrara?
Deci aceste hotarari se iau in AG a proprietarilor cu acordul majoritatii simple a celor prezenti - daca fondul de reparatii este de o valoare mai mica, adica este folosit la mici reparatii curente si cu acordul a 2/3 din nr. proprietarilor daca fondul de reparatii este mare, in sensul ca acest fond trebuie sa deconteze cheltuieli pentru refacerea hidroizolatiei terasei, de efectuat o termoizolare a peretilor exteriori, efectuarea unor lucrari de zugravire/vopsire a casei scarilor, etc.
Ce se intampla cand este necesar sa efectuam urgent o reparatie curenta cu o valoare totala a lucrarii de 300,00 lei(materiale, piese de schimb, manopera) cand se stie ca dupa efectuarea reparatiei meseriasul solicita pe loc plata muncii sale? De unde ia bani administratorul pentru achizitionarea pieselor de schimb si a materialelor, basca pentru plata meseriasului, pentru ca am inteles ca fond de reparatii nu aveti?
Sa zicem ca reparatia este pe conducta de apa rece; administratorul este nevoit sa opreasca apa, apoi da fuguta prin asociatie sa stranga suma; din experienta va spun ca de obicei mai este nevoie de mici sume suplimentare - ce faci atunci, iar mergi la proprietari sa le mai ceri 2-3 lei? Sau, asa cum se intampla, sunt defectiuni care apar destul de des si sunt defectiuni care se produc la 1-2 ani...
In final, daca administratorul a reusit sa stranga suma necesara da drumul la apa, dar daca nu reuseste, ce faceti, ramaneti fara apa, cat timp?
...............................

Faza cu darea in judecata nu se sustine, este mai mult ca o sperietoare pentru proprietarii care nu cunosc prev. legale, insa va invit sa reflectati la ce am scris mai sus. In definitiv cam care ar fi suma pusa in discutie?
Intr-adevar suma nu este mare: 200 ron in 6 luni.
Noi stam la parter si pentru ca nu s-a tinut cont de asta, de exemplu, cand s-a strans nisipul de pe terasa s-a imprastiat la noi in gradinita in fata geamurilor. si din cauza asta nu am vrut sa mai cotizam ca sa avem noi de munca si plata apoi pentru gunoaie sau alte chestii...
Nisipul din fata geamurilor este una si se poate rezolva printr-o actiune in cadrul asociatiei.....
.....iar achitarea fondului de reparatii este alta si este prevazut in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.

Nu faceti confuzie intre cele doua aspecte!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli pe scara strutzzy strutzzy Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema. Blocul in care locuiesc este format din 3 scari. Avem asociatie de proprietari. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Penalizari la neplata fondului de rulment Adriana68 Adriana68 Am citit in ziarul Libertatea din 14 iulie 2010 raspunsul lui [EDIT] referitoare la fondul de rulment. Printre altele, spunea \"[b]Acesta poate fi constituit ... (vezi toată discuția)