avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce inseamna dividende si cum pot participa cu ele ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce inseamna dividende si cum pot participa cu ele pentru a primi la batranete pensie de la stat?

Am citit ceva despre toate acestea, dar nu am inteles, pentru ca nu am o pregatire juridica si pentru ca nu m-a interesat acest subiect pana acum. Vreau sa-mi deschid o microintreprindere si ma intereseaza care este diferenta intre participarea cu dividende la pensia de stat si participarea cu carte de munca. Daca optezi pentru una sau alta care sunt diferentele? Dar, va rog, daca puteti sa ma lamuriti, ce inseamna dividende si unde gasesc mai multe explicatii despre acest subiect. Pe internet in google este foarte greu, nu am gasit nimic relevant. #-o
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 26 Septembrie 2009
Dividendul este acea suma de bani pe care asociatul ( adica cel care contribuie cu bani la infiintarea unei firme ) o primeste ca si cistig in urma faptului ca este asociat.
Daca Dvs faceti o firma, micro, si la sfirsitul anului 2009 veti avea asa ceva :
- total venituri = 10.000 lei
-total cheltuieli = 6.000 lei
Profit brut =4000lei
Impozit = 300 lei (daca faceti o firma noua , nu veti plati impozit forfetar, veti plati 3% la total venit )
Profit net = 4000-300 =3.700 lei
Acesta e dividend brut , dividendul brut este egal cu profitul net , dupa taxe .

Dividendul net este dividendul brut minus 16%, impozit pe dividend
Deci : 3700-592=3.108 lei
Acestia sint banii Dvs.=D>
Din acesti bani nu aveti obligatia de plata la pensia de stat. Doar la sanatate, daca nu aveti contract de munca in alta parte . Daca aveti contract de munca , chiar la firma Dvs , nu mai datorati cota de sanatate.
Participarea cu carte de munca la pensia de stat consta in acea plata lunara , care se retine din salariul Dvs , si in plus si cota societatii.

In ce priveste exprimarea :"Daca optezi pentru una sau alta ", as comenta ca in momentul in care decideti sa faceti o firma , evident , o faceti pentru a obtine profit . E bine sa faceti calcule serioase daca merita sau nu sa infiintati acea societate , daca aveti clienti, cit va costa sediul, utilitati, etc sa vedeti daca merita .
Luati in calcul ca pentru a fi micro, va trebuie cel putin un salariat, salariul minim pe economie este acum 600 lei, si cu tot cu taxe o sa va coste cel putin 1200 lei /luna .
Si mai luati in calcul ca de la 01.01.2010 nu se stie daca statutul de micro va mai fi mentinut, si ca de la anul veti plati un impozit mai mare. Nu stiu sa va spun acum cit, dar contati pe un minim de 2200 lei /an .

:"> Desi banuiesc raspunsul, as dori o lamurire suplimentara: "Din acesti bani nu aveti obligatia de plata la pensia de stat. Doar la sanatate, daca nu aveti contract de munca in alta parte . Daca aveti contract de munca , chiar la firma Dvs , nu mai datorati cota de sanatate."
Inteleg de aici ca nu am obigatia de a plati pentru pensia de stat, dar daca nu voi plati, voi primi pensie de stat??? cu alte cuvinte, daca nu am carte de munca si sunt doar asociat, sunt asigurat pentru pensie de stat sau nu??? Trebuie sa inchei anumite acorduri cu cineva, cu ce institutie? sau intru automat intr-un sistem (in ce sistem?) prin calitatea de asociat si in functie de contributia cu dividendele impozitate?:((

Calitatea de asociat va da doar dreptul la dividend si atit . Faptul ca sinteti asociat nu inseamna ca veti fi asigurat , implicit , la pensie si sanatate . Daca doriti acest lucru, il veti face in particular, ca persoana fizica , incheiind contracte de asigurari cu casa de pensii si cu casa de sanatate . Ca asociat nu aveti obligatii de plata , si ca urmare nu beneficiati de pensie sau asigurare de sanatate .
Numai daca aveti carte de munca sinteti implicit in sistem . In ce sistem .... vedeti si Dvs .... am glumit ....:giggle:
Revin : puteti face societate , sinteti asociat , primiti dividend daca faceti profit .
Puteti face contract de munca la propria societate , si deveniti asigurat la pensie si sanatate
Puteti face contracte direct cu casa de pensii si casa de sanatate , si deveniti asigurat.
In afara de contractele cu casa de pensii si sanatate, unde mai trebuie sa merg pentru a beneficia de asigurarea de pensie de stat? Puteti sa-mi spuneti si mie adresele unde trebuie sa ma prezint si cu ce sume, dar in primul rand unde anume si care sunt pasii? Sunt doar asociat, dar nu vreau sa ma angajez, in schimb vreau sa beneficiez de pensia de stat.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. Mergeti la Casa de Pensii din judetul de domiciliu si incheiati un astfel de contract de asigurare. Perioada cat veti plati va fi perioada de stagiu de cotizare pentru pensie de la stat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez pentru a-mi face singura carte de munca? Cryss84 Cryss84 Buna ziua! intrebasem acum ceva timp despre cum se procedeaza ca parintii, pentru care lucrez ca bona, sa-mi faca carte de munca.. insa iata ca acest lucru nu ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)
Vreau sa am carte de munca annypetean annypetean Buna ziua, am o problema si as vrea sa o rezolv dar nu prea stiu de unde sa incep. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati. Nu am carte de munca si as vrea sa ... (vezi toată discuția)