avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... un SINGUR viitor parinte NU poate adopta un copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

un SINGUR viitor parinte NU poate adopta un copil?

Este sau nu adevarat faptul ca, un SINGUR viitor parinte (divortata, cazul meu) NU poate adopta un copil?

Am auzit zvonul cum ca o noua lege interzice adoptia de catre o singura persoana. Este doar un zvon sau este real???
Cel mai recent răspuns: ioanon , utilizator 20:33, 4 August 2014
e un zvon... sunt situatii cand un singur parinte poate adopta un copil... de exemplu copilul sotiei sau a sotului din casatoria anterioara
Singura restricție cu privire la acest aspect este cel prevăzut de art. 462 alin. 1 C.civ.

Art. 462 Adopţia simultană sau succesivă
(1) Două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan şi nici succesiv, cu excepţia cazului în care sunt soţ şi soţie.
(2) Cu toate acestea, o nouă adopţie poate fi încuviinţată atunci când:
a) adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii;
b) adopţia anterioară a încetat din orice alt motiv.
(3) Două persoane de acelaşi sex nu pot adopta împreună

Chiar dacă pare puțin discriminatorie această interdicție făcând diferența între persoanele căsătorite și cele care conviețuiesc împreună fără să fie căsătorite, aceasta a fost voința legiuitorului.

Deci două persoane căsătorite pot să adopte același copil (simultan sau succesiv), dar dacă persoanele respective conviețuiesc fără să fie căsătorite, doar una dintre ele va putea să adopte același copil.

În afară de această restricție nu cunosc să mai fie vreuna în C.civ. cu privire la persoanele care adoptă.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Mi s-a luat o piatra de pe inima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare adoptie noemi_n2000 noemi_n2000 Intrebarea mea ar fi urmatoarea ce se intampla in situatia in care a o mama renunta la copilul sau si il da pe acesta in adoptie si dupa o vreme de 10 ani vrea ... (vezi toată discuția)
Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al copilului desfiat anely_gy anely_gy Ce drept la mostenire are un copil infiat caruia ii moare unul dintre parinti, iar la circa un an de zile parintele supravietuitor il desfiaza? Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)